Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 maj

  Stora Enso i samarbete om biobaserad kolfiber

  Stora Enso inleder ett samarbete med tyska Cordenka om att utveckla ämnesbasen för tillverkning av biobaserad kolfiber.

   I trä finns det gott om kol och av det vill Stora Enso göra kolfiber tillsammans med tyska viskostillverkaren Cordenka.
  I trä finns det gott om kol och av det vill Stora Enso göra kolfiber tillsammans med tyska viskostillverkaren Cordenka. FOTO: Stora Enso

  Stora Enso har utvecklat en teknik för att i laboratorieskala tillverka kolfiber från träbaserade råmaterial. Nu har de skrivit samarbetsavtal med tyska Cordenka för att utöka tillverkningen av ämnesbasen till kolfiber i pilotskala, skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.

  I processen för att tillverka biobaserad kolfiber omvandlas cellulosa till viskos som blandas med lignin för att bilda en spinnvätska. Vätskan spinns till ämnesbasen för kolfiber, en så kallad prekursorfiber, som sedan omvandlas till kolfiber genom upphettning.

  Målet med samarbetet mellan Stora Enso och Cordenka är i första hand att utveckla kolfiber för industriella användningsområden, till exempel rotorblad för vindkraftverk. Den kolfiber som tillverkas i dag är oljebaserad, och efterfrågan ökar med 10 procent per år. 20 procent av det globala kolfiberutbudet används inom vindkraftindustrin.

  Cordenka är väldens största tillverkare av industriell viskos med produktionsanläggningar i Tyskland och Polen och 700 anställda. Företaget ägs sedan 2018 av kinesiskkontrollerade riskkapitalbolaget BMC, som stöder satsningen på kolfiber som en del av deras strategi att etablera Cordenka på nya tillväxtmarknader i Asien.

  Relaterade artiklar

  Till toppen