Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 augusti 2019

  Stor skogsgård till salu för 85 miljoner

  En skogsgård i Sörmland med 545 hektar produktiv skogsmark och ett gott virkesförråd är på väg ut marknaden. Pris: 85 miljoner kronor.

  FOTO: Areal

  Roxmo gård vid Hjälmaresund, tre mil från Eskilstuna, har 645 hektar sammanhållen mark varav 545 är produktiv skogsmark med en medelbonitet på 7,9 och ett virkesförråd på 234 skogskubik per hektar motsvarande totalt cirka 128 000 skogskubik.

  Enligt Fredrik Luhr, fastighetsmäklare och delägare i fastighetsbyrån Areal har skogen på Roxmo hög tillväxt och samtidigt ett stort virkesförråd vilket är ovanligt för en så här pass stor egendom.

  – I vanliga fall brukar sådana här fastigheter skötas som bolagsskog med stora uttag. Här är det istället familjen som verkat och arbetat i skogen men nu beslutat sig för att sälja när nästa generation inte velat ta över, säger Fredrik Luhr.

  FOTO: Areal

  Mangårdsbyggnad från 1800-talet

  På fastigheten finns också cirka 65 hektar åkermark där familjen odlat huvudsakligen spannmål och vall. Mangårdsbyggnaden är från sent 1800-tal med en boyta på nära 200 kvadratmeter. Här finns ytterligare bostadshus och ett par torparställen.

  Skogen är privatägd vilket gör att även köparen kommer att vara en fysisk person. Och Fredrik Luhr ser försäljningen av fastigheten Roxmo gård som en väldigt bra värdemätare på stora skogsfastigheter just nu.

  FOTO: Areal

  – I flera fall under den senaste tiden har de större fastigheter som kommit ut på marknaden varit tyngda av fastighetsbestånd eller varit av skärgårdskaraktär vilket ger en annan kundkategori. Här är det istället fin produktionsskog som är investeringen, säger han.

  På marknaden från torsdag

  Enligt Fredrik Luhr finns ett fortsatt intresse för skogsinvesteringar bland kapitalstarka privatpersoner då många är oroliga för läget på börsen samtidigt som ränteinvesteringar knappt ger någon avkastning alls. I det här läget är skog en säker investering som en del i en blandad portfölj.

  – Även om virkespriserna inte är på topp just nu måste en skoglig investering ses på riktigt lång sikt där vi kommer att få se både upp- och nedgångar under flera konjunkturcykler, säger han.

  Objektet Roxmo 1:3 kommer ut på marknaden på torsdag.

  FOTO: Areal

  Läs också: Bättre koll på slutpriserna! Här hittar du detaljer om de senast sålda fastigheterna

  Relaterade artiklar

  Till toppen