Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 juli 2020

  Stor ökning av granbarkborrar

  Under vecka 29 fångades 6 000 granbarkborrar bara i Nybro - det är mer än vad som fångades i hela landet veckan innan.

   Vecka 29 ökade antalet borrar i fällorna dramatiskt mot veckan innan.
  Vecka 29 ökade antalet borrar i fällorna dramatiskt mot veckan innan. FOTO: Ola Jennersten, Naturfotograferna / TT

  Under vecka 28 fångades sammanlagt knappt 4 000 granbarkborrar i skogsbrukets 60 övervakningsfällor runt om i landet. Det innebar en minskning med nästan 80 procent jämfört med veckan innan. Minskningen handlade då främst om att de flesta borrarna i stället gnagt sig in i träden för att föröka sig.

  Men ny syns återigen en stor ökning av borrarna. I hela landet fångades totalt 54 543 stycken under vecka 29.

  Flest fångade granbarksborrar fanns i Nybro med 6 000, i Nykvarn fångades 4 000 och i Riala 3 000. Det kan jämföras med veckan innan där den största fångsten låg på 700 i Töreboda.

  – Det varierar mycket under året och är väldigt väderberoende. Vi ser ofta en ökning när det är lite varmare väder, säger Patrik Karlsson som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

  Han väljer ändå att se framåt med försiktig optimism.

  – Det kan även ha att göra att det inte finns lika mycket träd som är lätta att angripa – då kan de gå till fällorna i stället. Vi får hoppas att de träd som redan attackerats har dött och att de andra kan försvara sig med kåda så borrarna får hitta på någonting annat.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen