Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 november

  Stor ökning av barkborreskador sedan i somras

  Sensommarens svärmning ledde till stora barkborreangrepp på skogen i Götaland. Det visar nya inventeringar som Södra gjort.

  Mellan slutet på augusti och slutet på oktober ökade volymen barkborreskadad skog med 25 procent på Södras medlemsmark, enligt en ny inventering. Ökningen på 300 000 kubikmeter innebär att drygt 1,4 miljoner kubikmeter granskog skadats hittills i år på Södras medlemsfastigheter.

  Östra delen

  Precis som tidigare finns skadorna främst i de östra delarna av landet, och värst är de nya skadorna i anslutning till områden som redan tidigare varit hårt angripna.

   ”Vi kommer fortsätta att ta ut angripna träd, men då är det viktigt att skilja på de som angreps i våras och vid sensommarens svärmning”, säger Henrik Holmberg, Södra.
  ”Vi kommer fortsätta att ta ut angripna träd, men då är det viktigt att skilja på de som angreps i våras och vid sensommarens svärmning”, säger Henrik Holmberg, Södra. FOTO: Södra

  Men enligt Henrik Holmberg, skötsel- och entreprenörsutvecklare på Södra, beror skadorna inte på nya angrepp utan på att sensommarens angrepp nu är lättare att upptäcka.

  – Volymerna skadad skog ökar på grund av att träd som angreps i den sena svärmningen i början av augusti var mycket svåra att identifiera vecka 35. Vi räknar även med att fortsatt hitta angripna träd fram till våren, säger han.

  Vinteravverkar

  Södra kommer också att fortsätta avverka angripna träd under vintern. Här gör de en annan bedömning än Skogsstyrelsen, som i oktober gick ut med att vinteravverkning av granbarkborreangripna träd inte rekommenderades som bekämpningsmetod (se faktaruta).

  – Vi utgår från samma forskningsresultat som Skogsstyrelsen, men tillsammans med våra egna studier och praktiska erfarenheter gör vi en annan tolkning. Vi kommer fortsätta att ta ut angripna träd, men då är det viktigt att skilja på de som angreps i våras och vid sensommarens svärmning. På de träd som angreps i våras faller barken av och barkborrarna blir kvar i skogen. Men genom att ta ut de träd som angreps i slutet av sommaren kan vi minska antalet barkborrar och rädda virkesvärden.

   Mellan inventeringarna vecka 35, till vänster i bild, och vecka 44 har volymen skadad skog på Södras medlemsmark ökat med 25 procent.
  Mellan inventeringarna vecka 35, till vänster i bild, och vecka 44 har volymen skadad skog på Södras medlemsmark ökat med 25 procent. FOTO: Södra

  Extrem torka

  Med tre års erfarenhet av arbete med angreppen av granbarkborre tycker Henrik Holmberg också att det är en förenkling att tro att det bara är gran på torra marker som angrips.

  – Det står skadad skog på alla typer av marker. I östra Götaland är det mycket självföryngrade blandbestånd med gran och tall där granen angrips. Det här är en effekt av extrem torka, och det är väldigt hårddraget att tro att det bara beror på gran på fel mark och monokulturer.

  Någon prognos inför nästa år vill han inte ge, men anser att årets sena andra svärmning är ett orosmoln.

  – Utan den varma perioden i slutet på sommaren i år hade läget sett bättre ut inför nästa år. Nu är det nog tyvärr risk för stora skador även 2021.

  Skogsstyrelsen om vinteravverkning av angripna träd

  Skogsstyrelsen rekommenderar inte generellt avverkning av barkborreangripna träd som en bekämpningsmetod under vinterhalvåret.

  Den främsta orsaken är att barken på de angripna träden då oftast sitter väldigt löst och faller av vid avverkningen, vilket gör att granbarkborrarna blir kvar i skogen. Dessutom övervintrar inte alla barkborrar i barken, en del övervintrar i marken vilket gör att vinteravverkning har lägre effekt.

  Samtidigt kan det enligt Skogsstyrelsen finnas andra skäl att avverka angripna träd vintertid, till exempel för att rädda virkesvärden.

  Källa: Skogsstyrelsen

  Relaterade artiklar

  Till toppen