Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 februari 2019

  Stor framgång för små skogsmaskiner

  Skogsmaskintillverkaren Malwa gjorde i fjol sitt bästa år med 34 sålda maskiner. Enligt grundaren Magnus Wallin beror ökningen på att allt fler entreprenörer köper Malwas små maskiner.

   En skotare från Malwa har en lägre lastförmåga och är inte lika kostnadseffektiv som större maskiner. Enligt Magnus Wallin ligger fördyringen på mellan 30 och 50 kronor per kubikmeter.
  En skotare från Malwa har en lägre lastförmåga och är inte lika kostnadseffektiv som större maskiner. Enligt Magnus Wallin ligger fördyringen på mellan 30 och 50 kronor per kubikmeter. FOTO: Henrik Dammberg

  Malwa ökade sin omsättning med omkring 25 procent till drygt 82 miljoner kronor under 2018. Företaget har från start haft enskilda skogsägare som målgrupp, men nu har också entreprenörer börjat bli viktiga kunder.

  – Ökningen som sker nu är på den professionella sidan. Förra året gick 65 procent av vår försäljning till entreprenörer, säger Magnus Wallin, grundare och affärsutvecklingschef på Malwa.

   Magnus Wallin började bygga en skotare 2009 tillsammans med sin pappa Helge. Ifjol gjorde företaget sitt bästa år.
  Magnus Wallin började bygga en skotare 2009 tillsammans med sin pappa Helge. Ifjol gjorde företaget sitt bästa år. FOTO: Henrik Dammberg

  Stor efterfrågan

  Han menar att det är skogsägarna som ställer krav på att entreprenörerna ska använda små skogsmaskiner för att få smalare stickvägar, mindre markpåverkan och lägre risk för vindfällen. Just detta har Arnoldssons skogstjänst märkt i södra Västergötland och Halland.

  – Det är många som frågar efter oss. Efterfrågan är lite större än vad vi klarar av, säger Jan-Olof Arnoldsson, på gallringsuppdrag med skördaren Rottne H8 och Malwa skotare 560F i Torestorp i Marks kommun.

   Skotaren 560F sålde bäst ifjol. Här lastar Christofer Sköld på Arnoldssons skogstjänst.
  Skotaren 560F sålde bäst ifjol. Här lastar Christofer Sköld på Arnoldssons skogstjänst. FOTO: Henrik Dammberg

  Men det är dyrare att köra ut virket med en Malwa jämfört med större skotare. Enligt Magnus Wallin ligger fördyringen på mellan 30 och 50 kronor per kubikmeter.

  – Vi försöker att titta på det givetvis. Vi har tagit fram en vagn som vi använder. Där terräng och förutsättningar tillåter kan vi sänka kostnaderna ytterligare lite grann, säger Magnus Wallin.

   Grundaren Magnus Wallin är affärsutvecklingschef på Malwa. Monteringen av skogsmaskinerna görs i Skene i södra Västergötland.
  Grundaren Magnus Wallin är affärsutvecklingschef på Malwa. Monteringen av skogsmaskinerna görs i Skene i södra Västergötland. FOTO: Henrik Dammberg

  Vill växa

  Malwa har 20 anställda och i Skene monteras maskinerna ihop av komponenter från ett 50-tal leverantörer, de flesta svenska. Företaget har siktet inställt på att växa och ser en möjlighet att ta ytterligare marknadsandelar när Gudrun-planteringarna så småningom ska gallras.

  – Då tvingas många skogsägare välja vilken skogsskötsel de vill ha. Vi vill växa under kontrollerade former. En ökning med 20-25 procent per år känns väl rimligt, säger Magnus Wallin.

  Under 2018 såldes sex maskiner till utlandet. Exporten kan komma att öka en del, men den svenska marknaden förblir viktigast. Väder och vind har betydelse för företaget.

   Smalare stickvägar och mindre markpåverkan är två av argumenten för små skogsmaskiner.
  Smalare stickvägar och mindre markpåverkan är två av argumenten för små skogsmaskiner. FOTO: Henrik Dammberg

  – En rejäl storm som Gudrun vill vi inte ha igen. Det skulle påverka marknaden alldeles för mycket. Vi är ju gallringsexperter, säger Magnus Wallin.

  De senaste månaderna har många skogsägare haft stort fokus på slutavverkningar på grund av de höga timmerpriserna. Frågan är vad som händer när konjunkturen vänder.

  – Det är inte säkert att Malwa förlorar på en lågkonjunktur. Vi tror att svenska skogsbrukare kommer fortsätta att gallra, säger Magnus Wallin.

   

  Malwa

  2009 började Magnus Wallin konstruera en liten skotare tillsammans med sin far Helge. Samma år såldes den första maskinen. Den stora diskussionen om körskador i skogen kom först senare och gynnade försäljningen.

  16 av de 34 maskinerna som såldes förra året var skotare 560F. Företaget sålde sju skördare 560H och 11 kombimaskiner 560C. Målsättningen för 2019 är att sälja cirka 40 maskiner.

  560-maskinerna är beståndsgående och har en bredd av 195 cm eller 215 cm beroende på däckbredd. Skotaren har en lastförmåga på 5,5 ton eller 9 ton om en trailer kopplas på.

  Malwa är ett aktiebolag som till knappt hälften ägs av Magnus och Madeleine Wallin. Övriga ägare är vd Hans Lundberg, konstruktören Ludvig Johansson, Jörgen Liljenroth och Almi Invest AB.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen