Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 augusti 2017

  Stor efterfrågan höjer trävarupriserna

  Sågverken har höjt sina exportpriser på trävaror med 10 procent sedan förra året.

   Exportpriserna på trävaror stiger.
  Exportpriserna på trävaror stiger. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Exportpriserna på barrträvaror har stigit med 10 procent sedan i fjol, enligt statistik från SCB som branschorganisationen Skogsindustrierna sammanställt.

  – Det har varit successiva prisökningar under det senaste året, säger Magnus Niklasson som är marknadsanalytiker på Skogsindustrierna.

  En bra nybyggnation i många länder och därmed en stor efterfrågan på sågade och hyvlade trävaror, ligger bakom prishöjningarna.

  Exporten störst i Europa

  Exportvolymerna är störst till Europa, men det är till Asien och USA som volymerna ökar mest.

  – Kina står för rekordvolymer igen i maj, trots fraktproblem med brist på containrar, säger Magnus Niklasson.

  Till Algeriet har det däremot i stort sett inte exporteras någonting de senaste månaderna.

  – Där har det varit stopp på grund av importkvoter, men vi förväntar oss en återhämtning för vi tror att det är något av ett misstag att trävaror kvoteras, säger Magnus Niklasson.

  Algeriet

  Stoppet beror inte på att konsumtionen av trävaror har minskat. Bakgrunden är ekonomiska problem i Algeriet som gör att staten vill begränsa importen, för att förbättra handelsbalansen.

  Algeriet är ett viktigt exportland, och efter Egypten den största enskilda marknaden för svenska sågverk i Nordafrika. Exporten dit av sågade och hyvlade trävaror var förra året 566 000 kubikmeter, vilket motsvarar drygt 4 procent av den totala exporterade volymen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen