Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 augusti

  Stor brandrisk på många håll i Sverige

  Det är torrt i markerna på många håll i Sverige – risken för brandspridning är stor, på sina håll extremt stor.

  – Det är viktigt att vara försiktig och vaksam på gnistbildning om man jobbar med maskiner i skog och mark, säger Thomas Lindström på Kalmars räddningstjänst.

   I vissa regioner är brandrisken extremt hög vilket gör att man sätter in brandflyg för att upptäcka markbränder i tid.
  I vissa regioner är brandrisken extremt hög vilket gör att man sätter in brandflyg för att upptäcka markbränder i tid. FOTO: TT

  SMHI varnar för brandrisk i stora delar av Sverige. Från Skåne upp till Dalarna och Norrlandskusten finns det risk för stor brandspridning på grund av att det är så torrt i markerna.

  I vissa regioner är brandrisken extremt hög vilket gör att man sätter in brandflyg för att upptäcka markbränder i tid. Det görs bland annat i Jönköpings län och Ydre kommun där räddningstjänsten satt in två dagliga flygslingor i östra delen av länet och en tur i västra länsdelen.

  – Just nu är det mycket stor till extremt stor risk i östra delen av länet och lite lägre brandrisk i västra delen. Fortsätter den här torra perioden så får vi överväga eldningsförbud i länet, säger brandingenjör Anders Björk.

  Eldningsförbud

  Flera kommuner i Skåne och hela östkusten upp till Stockholms län samt flera kommuner i Västra Götaland har eldningsförbud på grund av det torra väderläget. Där råder det på många håll extremt stor brandrisk. Även i Kalmar har brandflyget satts in för att snabbare upptäcka bränder.

  – Det är vikigt att vara försiktig, röker man ska man inte slänga fimpar på marken och de som jobbar med maskiner i skog och mark måste vara vaksamma på gnistbildning, säger Thomas Lindström, vakthavande befäl på räddningstjänsten i Kalmar.

  Regnet dröjer

  Mönsterås, Högsby och Oskarshamn har skärpt eldningsförbud, vilket är nivån över ett vanligt eldningsförbud. Enligt SMHI:s prognos kommer värmen hålla i sig under början av nästa vecka och några större regnmängder väntas inte förrän till helgen.

  – Från mitten på veckan kan det bli lite mer regnskurar västerifrån och framemot nästa helg blir det lite mer allmänt utbrett med regnskurar, säger SMHI:s meteorolog Marcus Sjöstedt till TT.

  Eldningsförbud

  Varje kommuns räddningstjänst beslutar om eldningsförbud utifrån SMHI:s brandriskprognoser.

  Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att elda och grilla med fasta bränslen såsom ved, kol, briketter, ris och grenar i naturen. Råder det skärpt eldningsförbud får man inte heller elda på fasta grillplatser eller använda pyrokteknik.

  Däremot får man fortfarande laga mat på gaskök och stormkök ute i naturen om det kan göras utan att det innebär brandspridning. Det är ok att grilla på egen tomt om brandspridning inte sker.

  För information om var det råder eldningsförbud och i vilken grad kan man titta på krisinformation.se eller respektive kommuns hemsida.

  Källa: Krisinformation.se

  Relaterade artiklar

  Till toppen