Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 maj 2017

  Stor besvikelse efter Skogs besked

  Artskyddsförordningen ska inte ses över. Det beskedet ger miljöminister Karolina Skog. Det får LRF och Mellanskog att häpna. Sven-Erik Hammar, vice ordförande i LRF:s förbundsstyrelse, tror att oron växer runt om i landet.

   Sven-Erik Hammar, vice ordförande i LRF:s förbundsstyrelse, är missnöjd med att regeringen inte vill ändra Artskyddsförordningen.
  Bild 1/2 Sven-Erik Hammar, vice ordförande i LRF:s förbundsstyrelse, är missnöjd med att regeringen inte vill ändra Artskyddsförordningen. FOTO: Ann Lindén
   Även Sture Karlsson, vd på Mellanskog, tycker att regeringens besked är förvånande.
  Bild 2/2 Även Sture Karlsson, vd på Mellanskog, tycker att regeringens besked är förvånande. FOTO: Mellanskog

  När Mark- och miljööverdomstolen meddelade sin dom i det så kallade bombmurklemålet var en av slutsatserna att Artskyddsförordningen är ofullständig. Markägare som bedriver skogsbruk har enligt lagstiftningens nuvarande ordalydelse varken rätt att ansöka om dispens eller rätt till ersättning om staten stoppar avverkningen.

  Efter domen hoppades både skogsägare och intresseorganisationer att regeringen skulle se över lagstiftningen. Även statliga myndigheter hoppas att rättsläget ska bli tydligare. Men miljöminister Karolina Skog ger tummen ner. Det blir ingen ändring av förordningen, säger hon i en intervju med ATL

  Besked väcker ilska

  Beskedet förvånar Sven-Erik Hammar, vice ordförande i LRF:s förbundsstyrelse.

  – Det är anmärkningsvärt att ministern inte vill göra något åt rättsosäkerheten kring Artskyddsförordningen. Som det fungerar i dag tvingas enskilda skogsägare gå till domstol för att få bruka sin skog. Dessutom har både Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket begärt en översyn och ett klargörande från regeringen hur Artskyddsförordningen ska tillämpas.

  Sture Karlsson, vd på Mellanskog, är också förvånad över Karolina Skogs besked.

  – Det är häpnadsväckande. Jag tycker inte regeringen tar sitt ansvar. Vi har idag en lagstiftning som inte håller ihop, myndigheter och domstol har sagt att artskyddsförordningen inte fungerar i nuvarande utformning. Man duckar för en fråga som man måste ta i, säger han.

  Stämmer inte överens

  Både Sven-Erik Hammar och Sture Karlsson är inne på att domen om bombmurklan slog fast att Artskyddsförordningen inte stämmer överens med grundlagens bestämmelser om proportionalitet. Ett ingrepp från myndigheternas sida ska inte drabba den enskilde hårdare än vad som krävs för att uppnå ändamålet.

  Sven-Erik Hammar tycker även att egendomsskyddet sätts ur spel.

  – Det finns en ersättningsrätt i grundlagen som gör att staten inte kan stoppa någon att bruka sin mark utan att göra rätt för sig, säger han.

  Oron sprider sig

  I förlängningen tror Sven- Erik Hammar och Sture Karlsson att frustrationen och oron bland markägare växer i hela landet.

  – Oron kring myndigheternas hantering av artskyddsfrågorna i skogen sprider sig och påverkar många fler än de som direkt drabbas, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen