Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 January

  "Stödskog" såldes med god vinst

  Sveaskogs försäljning av skogar skulle stärka familjeskogsbruket. Men många fastigheter har sålts vidare. Två kända skogsägare tjänat stort på att sälja vidare ”stödskog” de köpt av Sveaskog.

   Av de 900 köparna i ATL:s granskning har 250 avyttrat den fastighet de fick köpa av Sveaskog.
  Bild 1/3 Av de 900 köparna i ATL:s granskning har 250 avyttrat den fastighet de fick köpa av Sveaskog.
   Jonas Wahlström på Hvalfisken AB.
  Bild 2/3 Jonas Wahlström på Hvalfisken AB. FOTO: Torbjörn Esping, LRF
   Mikael Hugosson, Alvik, Luleå.
  Bild 3/3 Mikael Hugosson, Alvik, Luleå. FOTO: Erik Holmstedt

  Av de närmare 2 200 fastighetsaffärer som Sveaskog gjort inom sitt Markförsäljningsprogram, har ATL granskat de 700 försäljningar som inte skett genom fastighetsreglering.

  Försäljningarna ska stärka det enskilda skogsbruket. Men av de 900 köparna (en del köper tillsammans) i ATL:s granskning har 250 avyttrat den fastighet de fick köpa av Sveaskog.

  LÄS MER: Få skogsgårdar där Sveaskog säljer skogLÄS MER: Konflikten – hur mycket skog ska Sveaskog egentligen sälja

  De har inte längre en gällande lagfart utan har sålt eller gett bort fastigheten. Mer än en fjärdedel har alltså inte behållit och brukat sin ”stödskog”.

  Ett exempel är finansmannen och skogsägaren Jonas Wahlström. Jonas Wahlström och hans familj äger genom sitt bolag Hvalfisken stora egendomar i Sverige, sammanlagt 10 681 hektar skog.

  Miljonvinst

  I december 2008 fick Jonas Wahlström köpa en skog av Sveaskog i Skrickerum i Valdemarsvik. Priset var 11,5 miljoner kronor. I juni 2010 såldes skogen vidare för 16,1 miljoner kronor. Genom att äga skogen i ett och ett halvt år gjorde alltså Jonas Wahlström en vinst på 3,6 miljoner kronor.

  ATL har bett Jonas Wahlström kommentera skogsaffären. Han bor numera i Portugal och har avböjt kommentar.

  En annan som sålt sin Sveaskog är den stora skogsägaren och slakteriägaren Mikael Hugosson. 2005 köpte han två skogar i Harads i Boden för 625 000 kronor, av lagfarterna att döma.

  Ett år senare sålde han dem för 1,4 miljoner kronor till en bekant, som i sin tur 2010 sålde fastigheterna vidare för 3,2 miljoner kronor.

  Dålig affär trots vinst

  – Det var den sämsta affär jag har gjort, säger Mikael Hugosson.

  – Han fick bra mycket mer betalt än vad han gav mig, plus att han hade huggit det som gick att hugga.

  Men du gjorde också en vinst. Köpte du på spekulation?

  – Nej, jag köper aldrig på spekulation, bara för långsiktigt ägande. Det är en av få fastigheter jag har sålt. Och jag sålde för vänskapen.

  Sveaskog utesluter inte att människor som köpt mark sålt den vidare med vinst.

  – Folk har säkert gjort spekulationsaffärer, men vår uppfattning är att de flesta har behållit sina fastigheter, åtminstone i släkten, säger Viveka Beckeman, chef Juridik och Fastighet på Sveaskog.

  Sveaskog har en klausul i sina avtal som säger att köparen inte får sälja fastigheten vidare under en tremånadersperiod, just för att undvika rena spekulationer. I övrigt vill inte Sveaskog inskränka äganderätten för de som köper fastigheterna.

  Marknadspriser

  Viveka Beckeman poängterar att risken för spekulation minskar eftersom Sveaskog sålt till marknadspris. Och hon tror att alla som köpt skogsmark av Sveaskog har gjort en bra affär, oavsett om de behållit eller sålt marken.

  – Det var en bra investering att köpa skogsmark. Vi sålde till marknadspris, och sedan har priserna stigit. Folk har gjort en bra affär.

  Sveaskog välkomnar också en eventuell granskning av markförsäljningsprogrammet.

  – Vi tycker att vi har varit väldigt transparenta i hur vi har skött uppdraget, och vi har absolut inte något emot en granskning, säger Viveka Beckeman.

  LÄS MER: Köparen fick rätt – Skogssällskapet förloradeLÄS MER: Utspel om skogen måste ses i ett sammanhangLÄS MER: Het diskussion om nyckelbiotoper

  Till toppen