Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 februari

  Vill bevara uppköpt skog för all framtid

  Pengar att spendera, men ingen skog att köpa. Stiftelsen Naturarvet är på jakt efter gammelskog i Sverige att köpa och bevara för all framtid.

   Verksamhetsledaren för Naturarvet, Lo Jarl, står lutad mot gammel-eken Knut, som sponsras av ett företag.
  Verksamhetsledaren för Naturarvet, Lo Jarl, står lutad mot gammel-eken Knut, som sponsras av ett företag. FOTO: Ywonne Jarl

  I 16 år har stiftelsen som vill samla in pengar för att skydda gammal skog funnits. Den började under namnet Ett klick för skogen, men heter numera Naturarvet.

  – Vi äger i dag 222 hektar, men genom våra projekt har vi sett till att ge skydd åt sammanlagt 281 hektar, säger verksamhetsledaren Lo Jarl.

  Innehavet finns i Norrbotten och Västra Götaland, men stiftelsen har inte några geografiska preferenser. Det enda kriteriet är att det ska vara gammal, skyddsvärd skog.

  – Vi har några miljoner i potten och letar skog över hela landet, och går på Naturvårdsverkets kriterier för att avgöra vad som är skyddsvärt, säger Lo Jarl.

  Enstaka stubbe godkänt

  När det gäller att avgöra vad som är gammelskog är det en mer subjektiv bedömning, men stiftelsens mål är att hitta skog som inte är påverkad av modernt skogsbruk.

  – Det är inte lätt att hitta, särskilt inte i södra och mellersta Sverige.

  Lo Jarl säger att en och annan stubbe accepteras, där en skogsägare kanske sågat ner ett träd för att ha till ved, men att det inte får ha förekommit stora kalhyggen på fastigheterna.

  Klimatåtgärd

  Privatpersoner som är månadsgivare, större gåvor och donationer samt företagssponsring utgör grunden för Naturarvets verksamhet. 2018 samlades 2,5 miljoner och 2017 blev det 3,4 miljoner kronor in.

  Förutom att bevara den biologiska mångfalden i gamla skogar, är det enligt Naturarvet bra för klimatet att spara gammal skog.

  En del säger att det är bäst med brukad skog för klimatet?

  – Det råder lite olika åsikter, men inom ekologisk forskning råder bred konsensus om att ett av de första stegen för att effektivt bromsa klimatförändringen är att skydda alla världens naturskogar omgående. I Sverige är största delen av kolet lagrat i marken och svamparna tillsammans med träd och andra växter fortsätter lagra kol i tusentals år. Jag är ekolog så jag förlitar mig på ekologisk forskning, säger Lo Jarl.

   

  Blir ofta naturreservat

  Stiftelsen Naturarvets stadgar garanterar att skog uppköpt av stiftelsen är skyddad för all framtid. Ofta blir Naturarvets skogar även naturreservat, enligt beslut från berörd länsstyrelse. 

  Målet är att skydda rödlistade arter, bevara den biologiska mångfalden och i övrigt främja friluftsliv, turism och forskning. 

  Naturarvet står under Länsstyrelsen i Norrbottens läns överinseende.

  Källa: Naturarvet.se

  Relaterade artiklar

  Till toppen