Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 december 2019

  Sten på bördan för utsatt bransch

  Om domen om ansvaret för branden i Västmanland står blir det svårt att hitta entreprenörer till markberedning, alternativt innebära avsevärt högre kostnader. Eller både och.

  FOTO: Ulf Aronsson

  Tingsrätten i Västmanland lägger hela ansvaret för skogsbranden 2014 på entreprenören som körde markberedaren. Å ena sidan kan det tyckas rimligt att den som är på plats har bäst förutsättningar att avgöra om det går att köra eller inte. Å andra sidan är det nog få i landet som har formell kompetens att avgöra lokal brandrisk baserat på faktorer som fuktighet i luft och mark, temperatur, vind, bränsletyper etcetera.

  Dubbel press

  Dessutom sätter det entreprenören i en konstig sits om hen själv ska avgöra om maskinen ska gå eller inte – vem tar kostnaden för stillestånd? Tingsrättens dom tar inte hänsyn till den dubbla press som finns på entreprenören. Dels från de få och stora uppdragsgivarna som vill ha jobbet gjort, dels från entreprenörens själv som måste hålla maskinerna i gång för att få ihop företagskalkylen.

  Delat ansvar

  Helt klart är att det framöver är orimligt att entreprenören ensam ska bära ansvaret, då kommer ingen våga köra. Möjligen kan det lösas med försäkringar, och det lär kosta. Eller så får entreprenörerna ta höjd i prissättningen för eventuella stillestånd, och det kommer också kosta. En tredje, kanske mer rimlig lösning, är avtal om att entreprenören och uppdragsgivaren kontinuerligt och gemensamt beslutar om maskinen ska gå eller stå, att uppdragsgivaren betalar ersättning vid stillestånd, och att också ansvaret är gemensamt om olyckan ändå skulle vara framme.

  Och om tingsrättens dom står sig lär det inte locka fler till att bli förare av markberedare, en yrkesgrupp som det redan är brist på.

  Relaterade artiklar

  Till toppen