Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 september 2016

  Starkare dollar ger Rottneros framtidstro

  Rottneros bygger ut och satsar för framtiden. Den här veckan växlar produktionen upp i Värmland.

  FOTO: Rottneros

  Det har varit ett antal tuffa år för massatillverkaren Rottneros med vikande marknad för tryckpapper. För att öka konkurrenskraften har flera satsningar gjorts på interna förbättringar och nya massakvaliteter.

  800 miljoner kronor

  Planen är att totalt investera 800 miljoner kronor under de kommande åren och målsättningen är att öka produktionen från cirka 350 000 ton till 500 000 ton massa om året.

  – Den här veckan startar vi upp efter en stor ombyggnad som ska göra att vi ökar produktionen från 150 000 ton till 175 000 ton på årsbasis, säger Olle Dahlin som är vd för Rottneros bruk i Värmland.

  Bättre betalt för produkterna

  En starkare dollar gör att svenska massaproducenter får bättre betalt för sina produkter och lägre elpriser sänker tillverkningskostnaderna. Tillsammans med interna förbättringar har det lett till att Rottneros förra året gjorde sitt bästa resultat någonsin.

  Bredare utbud

  Rottneros går från att mestadels ha producerat massa för tryckpapper, till ett bredare utbud. Satsningen på nya massakvaliteter har gett tre nya produkter som används till kartongtillverkning, till mjukpapper respektive till tunna papper och specialapplikationer.

  För någon vecka sedan blev det också klart att Rottneros leder ett EU-projekt för att ta fram helt biobaserade förpackningar.

  Orättvis jämförelse

  I sommar har Södras bruk i Värö ökat produktionen, och SCA är på gång med sin utbyggnad i Östrand. I förhållande till dessa bruk är Rottneros fortfarande ganska litet, men Olle Dahlin påpekar att det är en orättvis jämförelse.

  Rottneros är en stor producent av specialmassor och därmed konkurrenskraftigt.

  – Som mekanisk massatillverkare är vi stora och vi vill satsa på segment där vår massa inte är utbytbar.

  En viktig faktor för att ta fram de nya produkterna är råvaran. Rottneros bruk använder bara färsk massaved, huvudsakligen från en radie på 10 mil från bruket.

  – Jag åker över hela världen och pratar om Local fresh wood. Det är jätteviktigt för oss med den fina lokala råvaran och för mekanisk massa är det extremt viktigt med färsk fiber, säger Olle Dahlin.

  Världsledande på mekanisk avsalumassa

  I Vallvik i Hälsingland tillverkas kemisk massa, medan bruket i Rottneros i Värmland är en av världens största producenter av mekanisk avsalumassa.

  Koncernen har ett dotterbolag i Lettland som levererar råvara till Vallvik. Råvaran till Rottneros bruk kommer från närområdet och består huvudsakligen av barrmassaved, men även en mindre del asp.

  Huvudägare i Rottneroskoncernen är Arctic Paper, som är registrerat i Polen men som även äger pappersbruken i Grycksbo i Dalarna och Munkedal i Bohuslän. Arctic Papers huvudägare är företagaren Thomas Onstad, genom ett holdingbolag.

  Nettoomsättningen 2015 var 1,8 miljarder kronor, rörelseresultatet 263 miljoner kronor och rörelsemarginalen 15 procent.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen