Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 maj

  Starka skogsbolag tappar mot börsindex

  Trots starka resultat har fyra av fem skogsbolag på börsen halkat efter index det senaste året.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Sett till helåret 2020 gick skogsaktierna totalt sett bättre än index på Stockholmsbörsen. Men under perioden 28 april 2020–28 april 2021 hänger skogsbolagen inte riktigt med.

  En förklaring till det är att aktieinvesterare har föredragit högre risk än placeringar i skogsaktier. Under pandemiåret har också börsen till stor del drivits av techbolagen.

  – Skogsbolagen går bra men det blir svårt att jämföra. Skogen klår inte index för det finns så mycket pengar ute på aktiemarknaden som investeras i mer av högriskprojekt än att köpa in sig i ett skogsbolag, säger Per Hedberg, operativ chef på Virkesbörsen.

  En annan delförklaring är att värdet på skogen skrivits upp för att bättre spegla det reella marknadsvärdet och att andelen skogstillgångar i vissa bolag kan ligga högt. Det gör att värdet på skogen kan få ett större genomslag på aktiekursen än resultatet i den industriella verksamheten.

  Färre tidningar men mer förpackning

  Bäst i klassen bland skogsbolagen under pandemiåret är SCA med en uppgång på 50 procent från 28 april i fjol till 28 april i år. Det är i linje med det breda OMX PI-index, där börsens samtliga aktier ingår. SCA är det enda av skogsbolagen som också ingår i det smalare OMX 30, börsens 30 mest omsatta bolag, där SCA avgår som vinnare.

  Bland skogens övriga tungviktare har Stora Enso samtidigt gått upp 46 procent och Billerud Korsnäs 41 procent. Också Holmen ligger på plus 41 procent under det senaste året.

  Undantaget som bekräftar regeln är Bergs Timber som gått från kursen 2,18 till 6,52, en resa på imponerande 199 procent. En effekt av strategibytet där bolaget sålt sågverken och satsat på förädling inom träindustrin.

  – Pandemin har skyndat på digitaliseringen i samhället och den påverkar skogsbolagen i olika utsträckning. Stora Enso stänger till exempel Kvarnsvedens pappersbruk som gör tryckpapper eftersom vi läser färre tidningar och jag tror att fler bruk kommer att läggas ned. Samtidigt gynnas förpackningspapper och kartong av den ökade e-handeln och där har vi sett stora investeringar, säger Per Hedberg.

  Sågade trävaror står pall

  Sågat trävirke och därmed sågverken har stått sig bra under det senaste året och mycket talar för att den höga efterfrågan kommer att fortsätta och leda till nya prishöjningar.

  Johan Freij, affärsområdeschef på Skog och Lantbruk på Danske Bank, pekar på ett antal fundamentala faktorer som gynnar sågverksbolagen men han är också optimist när det gäller massa.

  – Vi tror på en uthållig bättre konjunktur för sågade trävaror. Visst kommer prissvängningarna att bestå, för det ligger i produktens natur, men dalarna kommer inte att bli lika djupa som tidigare, säger han.

  Det handlar bland annat om ökad export av trävaror till USA där byggmarknaden går starkt. EU-kommissionens så kallade gröna giv gör också att byggen med träkomponenter kommer att öka. Här handlar det bland annat om ett ökat förädlingsvärde genom att flera svenska bolag satsat på korslimmat trä för byggindustrin.

  – Parallellt löper hemmafixartrenden och det är ingen vild gissning att det blir en generell brist på förädlade trävaror hos bygghandeln i sommar, säger Johan Freij.

  De senaste månaderna har också massapriserna börjat stiga, främst beroende på ökad efterfrågan från Kina.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen