Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 december 2017

  ”Stadsbor förstår inte hur skogsbruk fungerar”

  Mönlycke.

  När skogsägaren ville hugga gjorde de kringboende allt de kunde för att stoppa avverkningen. Men skogsägaren håller på sin rätt att slutavverka den tätortsnära skogen.

  – Vi lever på det som ett företag. Det är min och övriga familjens årsinkomst. Därför är det viktigt att förnya och se till att det växer som bäst på alla platser, säger skogsägaren Lars Börjesson.

  Det gamla sommarstugeområdet strax utanför Mölnlycke, en kvarts bilresa från Göteborgs centrum och mitt i Lars Börjessons skog, har förvandlats till ett villaområde med 113 hus.

  – Det har byggts massor de senaste 10 åren, det är klart att jag märker mer tryck på skogen, absolut. Kruxet är att det är stadsfolk som flyttar in. De förstår inte hur skogsbruk fungerar, säger han.

   Möter motstånd. Lars Börjesson, tätortsnära skogsägare utanför Göteborg, mötte stort motstånd inför årets avverkningar.
  Möter motstånd. Lars Börjesson, tätortsnära skogsägare utanför Göteborg, mötte stort motstånd inför årets avverkningar. FOTO: Torbjörn Esping

  Lars Börjessons hyggen gränsar till småhusen på kullen vid Yxsjön. Årets avverkningar har mött stora protester.

  LÄS MER: Prislyft för stadsnära skog

  Motståndet organiserades genom en grupp på Facebook med 233 medlemmar. Naturskyddsföreningen, Göteborgs ornitologiska förening och föreningen Skydda skogen skrev brev till Skogsstyrelsen där de krävde att området ska undantas från avverkningsplanen.

  De boende och miljöorganisationerna hävdade att stora naturvärden stod på spel och att avverkningarna skulle få konsekvenser för rekreationen.

  Flera möten hölls, entreprenören Södra försökte genom information och dialog milda konflikten. Bestånden inventerades på nytt, för att se extra noga vilka hänsyn som kunde tas. Avverkningen delades upp i två minde hyggen. Lövskog ska etableras längs skogsbilvägen.

  – Vi hade en bra dialog där vi kunde få fram båda sidornas syn på saken, men vi har fortfarande vissa punkter där vi inte är helt överens, säger Maria Lennartsson, skötsel- och miljöledare på Södra.

   Möter motstånd. Maria Lennartsson, Södra, och Lars Börjesson, tätortsnära skogsägare utanför Göteborg, möter stort lokalt motstånd mot året avverkningar.
  Möter motstånd. Maria Lennartsson, Södra, och Lars Börjesson, tätortsnära skogsägare utanför Göteborg, möter stort lokalt motstånd mot året avverkningar. FOTO: Torbjörn Esping

  Av Börjessons 500 hektar skog har över 100 hektar blivit naturreservat eller skyddat med naturvårdsavtal. Resten av skogen vill han sköta så rationellt och ekonomiskt som möjligt.

  Och Lars Börjesson tycker att han tar det ansvar som man kan kräva.

  – Vi försöker hålla skogarna röjda, och vi håller stigarna och vägarna öppna så att folk kan cykla och gå med barnvagnar och ta sig ned till badplatser. Så jag tycker vi håller en god nivå, säger Lars Börjesson.

  LÄS OCKSÅ: Europeiska företag vill bojkotta svenska skogsprodukterLÄS OCKSÅ: Nystartad skogsfond vill köpa skog för miljarderLÄS OCKSÅ: Holmen säljer skog för mångmiljonbelopp

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen