Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 januari 2019

  Stabilt fjärde kvartal väntas för Billerud Korsnäs

  Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs står inför en kvartalsrapport där rörelseresultat väntas vara stabilt till något lägre, jämfört både med föregående kvartal och motsvarande kvartal ett år tidigare.

   Billerud Korsnäs anläggning i Gruvön.
  Billerud Korsnäs anläggning i Gruvön. FOTO: Billerud Korsnäs

  Kanske ännu viktigare än de gångna månadernas resultat är dock hur slutfasen av konstruktionen av den nya kartongmaskinen vid anläggningen i Gruvön går, samt eventuella signaler om hur bolaget ska gå vidare efter uppdelningen av skogsinnehaven i Bergvik Skog.

  Vikande priser

  Därtill är VD Petra Einarssons utsiktskommentarer av särskilt intresse mot bakgrund av en allt svajigare världsekonomi och tecken på vikande priser för flera skogsindustriprodukter.

  ”Massapriserna nådde rekordnivåer förra sommaren, men har sedan dess backat omkring 5 procent. Kraftlinerpriserna förefaller ha toppat under det fjärde kvartalet. För säckpapper ser det mer stabilt ut”, säger Mikael Jåfs, analyschef på Kepler Cheuvreux kontor i Stockholm till Nyhetsbyrån Direkt.

  Den långfibriga nordiska barrsulfatmassan handlades under sommarmånaderna till omkring 1 230 dollar per ton, men står i dagsläget i cirka 1 170 dollar.

  ”Det vore inte orimligt med en ytterligare nedgång i samma storleksordning”, säger Mikael Jåfs.

  Komplicerad uppdelning

  Den nya kartongmaskinen i Gruvön, KM7, ska på sikt leda till en fördubblad produktion av i första hand vätskekartong. Initialt kommer dock andra segment att prioriteras. De senaste beskedet från bolaget är att produktion ska inledas i början av april. Därefter följer en flerårig produktionsökningsprocess.

  Att det handlar om ett komplicerat förlopp framgick i samband med Billeruds kapitalmarknadsdag i mitten av september, då det uppgavs att investeringskostnaden väntas landa på 7,6 miljarder kronor, upp från den ursprungliga bedömningen om 5,7 miljarder.

  I slutet av november tillkännagav Billerud Korsnäs och övriga delägare i Bergvik skog hur den tidigare aviserade uppdelningen av skogsägarbolaget skulle ske.

  För Billerud Korsnäs del innebär det att bolaget köper Bergvik Skog Öst för 6,4 miljarder kronor. Petra Einarsson har dock gjort klart att processen för hennes del är långt ifrån avslutad och bland analytiker spekuleras i en försäljning av hela eller delar av det nya innehavet. Ett besked har utlovats under årets första halva.

  Rapport på tisdag

  Enligt Infront Datas sammanställning av fem analytikers prognoser väntas ett justerat rörelseresultat om 517 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (587). Det justerade ebitda-resultatet väntas landa på 928 miljoner kronor (950) och omsättningen på 6 089 miljoner (5 565).

  Rapporten väntas på tisdagen 29 januari.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen