Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 april

  Splittrat om vinstdelning i föreningarna

  Mellanskog skjuter beslutet om vinstdelning till medlemmarna på framtiden. Norra och Södra skogsägarna står fast vid sina tidigare förslag.

  FOTO: Mostphotos

  Den snabba utvecklingen av coronapandemin har fått flera börsbolag att ställa in sina aktieutdelningar. En osäker omvärld gör det viktigare att behålla pengarna i kassan. Kanske har de också fått hjälp på traven av riksdagens beslut i går att företag som gör aktieutdelningar inte kommer kunna söka statligt stöd för korttidspermitteringar.

  SCA återkallade sitt förslag om utdelning inför stämman och kommer ta beslut i frågan vid en extrastämma senare i år, Holmen som föreslagit en utdelning på 7 kronor per aktie har skjutit upp sin stämma på obestämd tid, och Billerud Korsnäs har meddelat att de halverar utdelningen.

  Mellanskog backar

  Men även skogsägarföreningarna har aviserat vinstdelningar efter fjolåret. Styrelsen i Mellanskog har föreslagit en vinstdelning till medlemmarna på 5,9 miljoner kronor som ränta på insatskapital samt 50,5 miljoner kronor som utbetalning av efterlikvid. Men mot bakgrund av den eskalerande coronakrisen har det förslaget fått kritik för att vara oansvarigt och riskera Mellanskogs långsiktiga ekonomi.

  Och nu meddelar Mellanskog också att det inte blir något beslut om efterlikvid vid stämman den 14 maj. I stället föreslås att styrelsen får mandat att lyfta frågan senare under året.

  ”Den världsomfattande spridningen av coronaviruset innebär en osäkerhet kring utvecklingen av den globala ekonomin och konsekvenserna för svensk skogsnäring av historiska mått. Mellanskogs styrelse och Iedning har följt utvecklingen noga den senaste tiden. I nuläget är det mycket svårt att bedöma kommande utveckling på ett säkert sätt. I det otydliga världsläge som råder vill föreningsstyrelsen ge vår förening och därmed våra medlemmar de bästa förutsättningar att fortsatt vara starka när omvärldsläget klarnat och corononapandemin klingat av”, säger Karin Perers, Mellanskogs ordförande, i en kommentar.

   Osäkerheten i världsekonomin får Mellanskog att skjuta fram frågan om vinstdelning, enligt Karin Perers.
  Osäkerheten i världsekonomin får Mellanskog att skjuta fram frågan om vinstdelning, enligt Karin Perers. FOTO: Therese Asplund

  ”Kvar i firman”

  Men både Norra och Södra Skogsägarna väljer att stå kvar vid sina förslag om vinstdelning. Efter ett rekordresultat har styrelsen i Norra Skogsägarna föreslagit att drygt 30 miljoner kronor delas ut till medlemmarna genom en utdelning med fem procents ränta på insatt kapital samt insatsemission om 15 procent.

  – Styrelsen står kvar vid sitt förslag till stämman om utdelningen till medlemmarna, säger Pär Lärkeryd, VD på Norra Skogsägarna.

  – Men då ska man komma ihåg att det som påverkar likviditeten och soliditeten är de 7 miljoner kronor som är ränta på insatskapitalet. Huvuddelen stannar i firman eftersom det är i form av en insatsemission, så så länge medlemmarna är kvar i föreningen är pengarna kvar. Den vinstdelningen bestämdes redan innan coronakrisen, och det är ett klokt sätt som inte ger någon ökad risk för bolaget.

  Enligt Pär Lärkeryd har Norra Skogsägarna också gjort bra vinster de senaste åren och har en stark soliditet och likviditet.

  – Vi har 700 miljoner kronor i eget kapital, och det är därifrån som kapitalet tas för att täcka eventuella framtida förluster, säger han.

   – Det mesta blir kvar i firman, säger Pär Lärkeryd.
  – Det mesta blir kvar i firman, säger Pär Lärkeryd. FOTO: Ulf Aronsson

  1,1 miljarder

  Södras styrelse har föreslagit en vinstdelning på knappt 1,1 miljarder kronor till medlemmarna, motsvarande 43 procent av fjolårets resultat före skatt.

  – Förslaget om vinstdelning togs före pandemins utbrott men vi följer utvecklingen mycket noga, säger Lena Ek, ordförande i Södra.

  – Den största delen av utdelningen baseras på medlemmarnas virkesleveranser förra året, som brukligt i en ekonomisk förening. Många familjeskogsbrukare väljer också att låta en del av sitt medlemskapital stå kvar i Södra för att bygga föreningen stark inför framtiden, vilket är viktigt för skogsgården, för produktion av hygienprodukter och jobb, säger Lena Ek.

   – Förslaget om vinstdelning togs före pandemins utbrott, säger Lena Ek.
  – Förslaget om vinstdelning togs före pandemins utbrott, säger Lena Ek. FOTO: Ola Kjelbye

  Relaterade artiklar

  Till toppen