Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 oktober 2018

  "Spekulations-VM" om delning av Bergvik

  Att Bergvik delas var en stor nyhet i sig. Och när Billerud Korsnäs nu öppnat för att sälja ut sin skog har spekulationerna tagit fart ordentligt.

  I november i fjol meddelade Stora Enso och Billerud Korsnäs att det gemensamma skogsbolaget Bergvik Skog skulle delas upp. Bergvik består av delarna Väst, med cirka 2 miljoner hektar, och Öst med 350 000 hektar. Den preliminära överenskommelsen var att Bergvik Väst framöver till 70 procent skulle ägas direkt av Stora Enso, till 15 procent av Wallenberg-kontrollerade FAM och till 15 procent av ett konsortium av mindre aktieägare. Billerud Korsnäs skulle i sin tur köpa ut de cirka 350 000 hektaren i Bergvik Öst.

  Inga nya besked

  Men tio månader efter beskedet har det inte kommit några nyheter om delningen, och efter att Billerud Korsnäs nyligen öppnade upp för att sälja ut all sin skog har spekulationerna verkligen tagit fart.

  Billerud Korsnäs verkade redan från början inte speciellt intresserade av en delning: ”Majoriteten ville köpa ut…” och ”… att köpa skog är inte en del av strategin”, sa dåvarande VD Per Lindberg till ATL. Sedan dess har Billerud Korsnäs haft några svaga kvartal och rejält ökade kostnader för investeringen i Gruvön, som skulle kunna ligga bakom ett ökat intresse att sälja av skogen.

   "Vi har inte eftersträvat att köpa skog som en del av strategin", sa Billerud Korsnäs dåvarande VD Per Lindberg till ATL när delningen av Bergvik aviserades.
  "Vi har inte eftersträvat att köpa skog som en del av strategin", sa Billerud Korsnäs dåvarande VD Per Lindberg till ATL när delningen av Bergvik aviserades. FOTO: Pär Fornling

  Ekonomiska muskler

  Frågan är bara vem som ska köpa? Bokfört värde på Bergvik Öst är cirka 7,5 miljarder kronor, marknadsvärdet avsevärt högre, så det krävs rejäla ekonomiska muskler. En möjlig köpare som pekas ut av ryktena är statliga Sveaskog, men det förnekas bestämt av VD Per-Olof Wedin.

  – Nej, vi vet inte ens om det är till salu, och det är i så fall en fråga för ägare och styrelse. Vi har ingen information om något, det är bara spekulationer och det har blivit rena spekulations-VM runt det där, säger han till ATL.

   "Det har blivit rena spekulations-VM runt Bergvik", säger Per-Olof Wedin, Sveaskogs VD.
  "Det har blivit rena spekulations-VM runt Bergvik", säger Per-Olof Wedin, Sveaskogs VD. FOTO: Rolf Segerstedt

  Att fylla på med mark efter de tidigare markbytena mot reservat kan vara ett företagsekonomiskt motiv att köpa, att fylla på med mark för fler reservatsbyten skulle kunna vara ett politiskt motiv.

  Vill gå ur

  Andra uppgifter till ATL gör gällande att flera av de mindre aktieägarna inte är så intresserade av att ingå i ett konsortium. Länsförsäkringar, med 15 procent av aktierna i Bergvik, sägs vilja gå ur, få skog motsvarande aktieinnehavet och i stället låta Mellanskog förvalta den. Det skulle i sin tur innebära att Stora Enso tappade runt 800 000 kubikmeter i virkesfångst per år vilket kan bli problematiskt för dem, men skulle stärka Mellanskogs förhandlingsläge om massavedspriset.

  Dessutom sägs Kåpan Pensioner, Persson Invest och AB Karl Hedin, med vardera 5 respektive 1,7 och 0,9 procent av aktierna i Bergvik också vilja bryta sig ur och få skogsmark i förhållande till sitt aktieinnehav.

   Elisabet Salander Björklund, Bergviks VD, vill inte kommentera hur det går med delningen utan hänvisar till ägarna.
  Elisabet Salander Björklund, Bergviks VD, vill inte kommentera hur det går med delningen utan hänvisar till ägarna.

  Inga kommentarer

  Bergviks VD, Elisabet Salander Björklund, vill överhuvudtaget inte kommentera hur det går med delningen utan hänvisar till ägarna, och Billerud Korsnäs hänvisar i sin tur till börssekretessen:

  – När vi har något nytt att säga går vi ut med information till marknadens samtliga aktörer, säger Bernd Schmitz på företagets informationsavdelning till ATL.

  Tills dess lär spekulationerna kring Bergviks delning fortsätta vara en av Skogssveriges stora snackisar.

  Aktieägare Bergvik Skog

  Stora Enso, 49,3 %

  Länsförsäkringar, 15,1 %

  FAM AB, 15 %

  Billerud Korsnäs, 5 %

  Kåpan Pensioner, 5 %

  3:e AP-Fonden, 4,9 %

  AB Persson-Invest, 1,7%

  Tham Invest AB, 1,2 %

  Nordea Liv Sverige, 1 %

  AB Karl Hedin, 0,9 %

  Proventus, 0,4 %

  Stora Ensos pensionsstiftelse, 0,2 %

  Mindre innehav, 0,3 %

  Källa: Bergvik Skog

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen