Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 november 2020

  Skogsstyrelsen börjar kartlägga skador på äldre gran

  Skador på äldre granskog behöver kartläggas bättre. Det tycker Skogsstyrelsen som drar i gång ett projekt för att öka kunskapen om kronhjortsskador på gran.

   Bilder från kronhjortsskador i Västervik, Kalmar län.
  Bilder från kronhjortsskador i Västervik, Kalmar län. FOTO: Alina Österström

  Kronhjortars barkgnag på granskog kan bli mycket kostsamma. Men det saknas en vedertagen metod för att kartlägga skador på äldre granskog och ett sätt att mäta dem.

  Därför arbetar Skogsstyrelsen nu med ett nytt initiativ med målet att börja räkna skador på granskog på ett mer systematiskt sätt.

  – Vi ska få fram en metod som ska kunna användas nationellt när det gäller skador på äldre granskog, säger Skogsstyrelsens viltexpert Christer Kalén.

  Hur kan skogsägare gynnas av detta?

  – Om vi kan hitta ett bra sätt att inventera skador på kan det bli ett kompletterande underlag för förvaltningen av vilt.

  Skogsstyrelsen vill kartlägga ett större älgförvaltningsområde och söker en plats i östra Götaland där det finns skador av kronhjort.

  – Det är på tiden att vi tar det här på allvar. Vi har sett och vet att markägare ofta blir förkrossade när de kommer in i en skog när det är stora skador. Lokalt kan kronhjort göra stor skada.

   Kronhjortens barkgnag kan drabba träd ända upp i 60-årsåldern. Här är en gran som var i tjugoårsåldern vid skadan som skedde för några år sedan.
  Kronhjortens barkgnag kan drabba träd ända upp i 60-årsåldern. Här är en gran som var i tjugoårsåldern vid skadan som skedde för några år sedan. FOTO: Alina Österström

  Säljs som brännved

  I en rapport från 2018 skriver Skogsstyrelsen att det saknas mycket information om hur omfattande kronhjortsskadorna är.

  Idag finns det ingen bra samlad bedömning av hur stora skadorna är, men i områden med täta kronviltsstammar kan nästan upp till 100 procent vara skadade. I många bestånd får man idag göra för tidiga slutavverkningar och med väldigt låga timmerutbyten.”, står det bland annat.

  Kronhjort orsakar skador på granstammar ända upp till 60-årsåldern. Många gånger måste skadade träd säljas som massa- eller brännved eftersom det blir röta i stammarna av barkgnaget.

  – De kan orsaka stora skador eftersom det inte är långt till slutavverkning i många fall, säger Christer Kalén.

  Lokalt finns det kronhjortspopulationer som är så täta som 60–100 djur/1 000 hektar, enligt Skogsstyrelsen.

  Samtidigt växer stammen, enligt Svenska Jägareförbundet och avskjutningsstatistiken som ökat kraftigt de senaste tio åren. Men jakten är komplicerad eftersom kronhjorten är störningskänslig.

  LÄS MER: Han får granskogen förstörd av kronhjortLÄS ÄVEN: Viltstammarna växer – ungskogarna minskar

  ATL TV: Skogsägaren Michael Andersson tvingas avverka i förtid.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen