Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 mars 2019

  Södras vinstdelning: 180 kronor/kubikmeter

  Södra föreslår att 1,8 miljarder kronor av årets vinst går tillbaka till medlemmarna som vinstdelning. Omräknat på levererad virkesvolym innebär det 180 kronor per kubikmeter.

   1,8 miljarder kronor av årets vinst föreslås gå tillbaka till medlemmarna vilket omräknat på levererad virkesvolym innebär 180 kronor per kubikmeter.
  1,8 miljarder kronor av årets vinst föreslås gå tillbaka till medlemmarna vilket omräknat på levererad virkesvolym innebär 180 kronor per kubikmeter. FOTO: Per Pixel Peterson/Södra

  Om någon tyckt att Södra haft låga virkespriser under året kan det finnas anledning att se över den kalkylen med hänsyn till föreningens vinstdelning. Förslaget är att 1,8 miljarder kronor ska delas ut, och omräknat till den volym som medlemmarna levererat in innebär det 180 kronor extra per kubikmeter.

  – Eller om man vill se det på andra sätt: Ungefär 690 kronor per hektar eller cirka 35 000 kronor per medlem, säger Gustav Tibblin, medlemschef på Södra.

  Mest till Vimmerby

  Inför skogsbruksområdenas årsmöten 11-21 mars har styrelsen lagt fram ett förslag till vinstdelning. Enligt det hamnar mest pengar i Vimmerby, med sammanlagt nästa 100 miljoner kronor, därefter följer Njudung och Skåne med 86 respektive 83 miljoner kronor (se tabell).

  Gustav Tibblin tycker att 2018 varit ett historiskt år för föreningen på flera sätt. Södra gör sitt bästa resultat någonsin, har fler medlemmar än någon gång tidigare, föreslår den största vinstdelningen och firade också 80-årsjubileum.

   Södras förslag till delning av vinsten 2018 på de 36 olika skogsbruksområdena.
  Södras förslag till delning av vinsten 2018 på de 36 olika skogsbruksområdena. FOTO: Södra

  Otrolig resa

  – Jag har varit med länge och Södra har gjort en otrolig resa de senaste decennierna, från att ha varit en skadeskjuten fågel till att i dag vara Sveriges största skogsindustriföretag.

  Och även 2019 har börjat bra:

  – Det är svårt att misslyckas med den kronkurs som är nu, det har verkligen slagit igenom efter årsskiftet. Sen kan man ju undra om den är rätt värderad men för oss är det ju bra, säger Gustav Tibblin.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen