Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 mars 2019

  Södras VD mitt i bankkrisen

  Som styrelseordförande står Lars Idermark mitt i krisen för Swedbank. Men hur det påverkar hans möjligheter att fullgöra uppdraget som VD för Södra vill företaget inte svara på.

   Södra vill inte kommentera hur krisen för Swedbank påverkar Lars Idermarks möjligheter att utföra sitt uppdrag som VD för Södra.
  Södra vill inte kommentera hur krisen för Swedbank påverkar Lars Idermarks möjligheter att utföra sitt uppdrag som VD för Södra. FOTO: Härje Rolf

  Sedan Uppdrag Gransknings första program om Swedbank för en dryg månad sedan har trycket varit hårt på bankens styrelse. Det som började med misstankar om penningtvätt har kommit att växa med en polisrazzia mot banken och en förundersökning om grovt svindleri.

  Bankens aktie har fallit som en sten, en fjärdedel av börsvärdet är utraderat och under dagen stoppades aktiehandeln helt. Strax efter handelsstoppet meddelades att bankens VD, Birgitte Bonnesen, fått sparken och vid stämman som hölls under dagen beviljades hon inte heller ansvarsfrihet, vilket öppnar för en eventuell stämning.

  I krisens centrum

  Mitt i händelsernas centrum står Swedbanks styrelseordförande, Lars Idermark. Samtidigt ska han hinna med sitt jobb som VD för Sveriges största skogsindustriföretag, Södra. Dagens Industri uppger att Lars Idermark är den enda ordföranden för en svensk storbank som parallellt med det uppdraget också har ett stort operationellt uppdrag. Enligt bedömare riskerar den tunga arbetsbelastningen att vara till nackdel för både Swedbank och Södra.

  Men hur krisen för Swedbank påverkar Lars Idermarks möjligheter att fullgöra sina åtaganden som VD vill Södra inte svara på:

  – Vi kommenterar inte det, säger Magnus Svensson, presschef på Södra.

  I stället hänvisar han till ett uttalande som Lena Ek, styrelseordförande för Södra, gjort till Smålandsposten: ”Han sköter sitt jobb utmärkt”.

  Tappat nyckelspelare

  Samtidigt som Södras VD dubbelarbetar med bankkrisen försvann den tidigare VD:n för Södra Cell, Gunilla Saltin, i början av mars till konkurrenten Mondi. Med 55 procent av omsättningen och 90 procent av rörelseresultatet är Cell den tyngsta delen i koncernen, och rekryteringen av Gunilla Saltins efterträdare pågår. Men Marcus Svensson är fåordig även om hur detta påverkar Södra:

  – Magnus Björkman kom in omgående som tillförordnad affärsområdeschef för Södra Cell. Lars Idermark är inte aktiv operativt i Södra Cells verksamhet, men kommer naturligtvis vara involverad i rekryteringsprocessen, säger han.

  Förtroende

  Hur förtroendet för Lars Idermark som VD påverkats avböjer Södra att kommentera. Vid Swedbanks stämma i dag beviljades Idermark och den övriga styrelse ansvarsfrihet. Ett misstag, anser Joacim Olsson, VD för Aktiespararna, som vill se en ny styrelse för Swedbank.

  – Jag är besviken över att de inte gick på vår linje, säger han till TT om beslutet att ge ansvarsfrihet för styrelsen.

  Även om han inte kan vara säker på att styrelsen haft kännedom om vad som pågick i banken så kan de som beviljat ansvarsfrihet inte heller vara säkra, anser han.

  – Därför är det märkligt att inte ge ansvarsfrihet till VD men till styrelsen, säger Joacim Olsson.

  Lars Idermarks uppdrag

  Utöver Styrelseordförande för Swedbank och VD för Södra är Lars Idermark även styrelseordförande för Skogsindustrierna, ledamot i Arbio samt styrelseordförande för Svensk Skogskommunikation AB.

  Källa: Skogsindustrierna samt Alla Bolag

  Relaterade artiklar

  Till toppen