Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 februari

  Resultatfall för Södra

  Sämre priser och negativa valutaeffekter gav ett rejält resultattapp för Södra, som föreslår en vinstdelning motsvarande 80 procent av resultatet före skatt.

  FOTO: Södra

  Trots ökade leveransvolymer minskade Södra omsättningen med 10 procent jämfört med föregående år till drygt 20 miljarder kronor 2020. Rörelseresultatet föll med 65 procent till 891 miljoner kronor.

  Den minskade omsättningen berodde på betydligt lägre priser både på massa och sågade trävaror, men också på valutakurseffekter.

  ”Året har präglats av osäkra och omvälvande förutsättningar i världen, vilket har påverkat marknaden negativt och lett till en resultatminskning. Det har varit utmanande för oss och våra skogsägande medlemmar. Vårt främsta fokus har varit att värna hälsan för medarbetare, medlemmar, entreprenörer och kunder. Men även om vi nu är i ett tuffare finansiellt läge än tidigare, så står Södra starkt”, säger vd och koncernchef Lotta Lyrå i en kommentar.

   "Året har präglats av osäkra och omvälvande förutsättningar i världen, vilket har påverkat marknaden negativt och lett till en resultatminskning", säger Lotta Lyrå.
  "Året har präglats av osäkra och omvälvande förutsättningar i världen, vilket har påverkat marknaden negativt och lett till en resultatminskning", säger Lotta Lyrå. FOTO: Eijer Andersson

  Bland de osäkra förutsättningarna nämner Södra den krympande ekonomin på grund av pandemin under det första halvåret i fjol, men även presidentvalet i USA, handelskonflikten mellan USA och Kina samt Brexit. På hemmaplan fortsatte också de omfattande angreppen av granbarkborre.

  Till föreningsstämman den 1 juni föreslår styrelsen en vinstdelning till medlemmarna på 598 miljoner kronor, motsvarande 80 procent av resultatet före skatt. Vinstdelningen består av 411 miljoner kronor som utdelning på virkesleveranser, 98 miljoner som utdelning på insatskapital samt 89 miljoner kronor som en insatsemission.

  Södra 2020

  Omsättning: 20 351 miljoner kronor (23 183)

  Rörelseresultat: 891 miljoner kronor (2 582)

  Vinstdelning: 598 miljoner kronor (1068)

  Antal medlemmar: 53 000

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen