Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 juli 2019

  Södras affär lyfte skogspriserna

  Södras köp av Bergviks skog i Lettland ger Håkan Alfredsson bättre betalt när han ska sälja sina 750 hektar i Madona.

  – Affären höjde priset på skogsmark, säger han.

   Södras köp av Bergvik Skog i Lettland har höjt priset på Håkan Alfredssons skogsfastighet till cirka 30 000 kronor per hektar. (Arkivbild)
  Södras köp av Bergvik Skog i Lettland har höjt priset på Håkan Alfredssons skogsfastighet till cirka 30 000 kronor per hektar. (Arkivbild) FOTO: Börge Nilsson

  Det finns svenska skogsägare som har gjort dåliga skogsaffärer i Baltikum, men dit hör definitivt inte Håkan Alfredsson i Tanumshede.

  För tretton år sedan satsade han fem miljoner svenska kronor på en skogsfastighet i Madona i östra Lettland. Sedan dess har han köpt till 130-140 hektar för de pengar han har fått för det virke han sålt, och har nu 750 hektar.

  – Planen var att behålla det i tio år men det har inte blivit av att sälja, säger Håkan Alfredsson.

  I stället har han varit en aktiv ägare med sex besök per år på sina marker. I början var det ett problem att virke stals.

  – Ja, det har ändrat sig mycket på de här åren. Då kunde man inte lägga ihop en trave vid bilvägen utan att riskera att den försvann. Nu händer inget sådant.

  Det har också blivit svårare att hitta arbetskraft. Hög bonitet gör att manuella skogsbruksåtgärder som gräsröjning, röjning och gallring behöver ske ofta.

  – Men nu vill inte folk ha den sortens arbete där heller.

   2010 fick Håkan Alfredsson från Bohuslän se till att vindfällena på hans skogsfastighet i Madona, Lettland, togs om hand. Sedan dess har det blivit allt svårare att få personal till manuellt skogsarbete. (Arkivbild)
  2010 fick Håkan Alfredsson från Bohuslän se till att vindfällena på hans skogsfastighet i Madona, Lettland, togs om hand. Sedan dess har det blivit allt svårare att få personal till manuellt skogsarbete. (Arkivbild) FOTO: Börge Nilsson

  Priset har fyrfaldigats

  Investeringen gjordes i rätt tid. Sedan dess har priserna stigit. Visst har det gått att få bra betalt för små skogrika fastigheter tidigare, men Södra lade ett nytt golv för priset på skogsmark ifjol när de köpte 111 100 hektar av Bergvik för 3,3 miljarder kronor, menar Håkan Alfredsson.

  – De hade ju flera budgivare och det gav ett pris runt 3 000 euro per hektar. Det är där vi ligger nu, säger han.

  Räknar man baklänges på hans förvärv så har priset per hektar i svenska kronor fyrfaldigats på 13 år. Då har den låga kronkursen också hjälpt till litegrann.

   Det första skiftet i lettländska Madona köpte Håkan Alfredsson 2006. Nu när det är dags att sälja har fastigheten växt till 750 hektar. (Arkivbild)
  Det första skiftet i lettländska Madona köpte Håkan Alfredsson 2006. Nu när det är dags att sälja har fastigheten växt till 750 hektar. (Arkivbild) FOTO: Börge Nilsson

  Planerar att sälja

  Håkan tänker sälja allt utom ett skifte på 133 hektar som han behåller privat.

  – Och då blir det ju ett storbolag som köper. Jag har haft kontakt med några som är intresserade.

  Som medlem i Södra är han inte orolig för att skogsägarföreningen köpt skogen i Lettland för dyrt.

  – Det är inga stora pengar för Södra och en skogsaffär har väl aldrig blivit en dålig affär på sikt.

  Enda frågetecknet är om förvärvet i Lettland ger Södra så mycket virke att det påverkar medlemmarna hemma i Sverige genom att hålla nere efterfrågan.

  – Vi behöver ha ett bra pris på det vi levererar i Sverige också, säger Håkan Alfredsson.

  Håkan Alfredsson

  Ålder: 60

  Bor: Sannäs, Tanumshede

  Skog i Sverige: 200 hektar egen skog och 60 ärvd skog som han delar med sin syster.

  Skog i Lettland: 750 hektar i Madona, i östra delen av landet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen