Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 april

  Södra utvecklar egen planteringsmaskin

  – Vi vill skapa ett planteringssystem som är lönsamt för skogsägaren och kan inte sitta och vänta på att någon annan gör det.

  Det säger Anna Wallner som leder Södras arbete med att utveckla en ny planteringsmaskin.

  Teknikutvecklingen inom skogsplantering har länge gått trögt. Men nu spirar projekten upp som plantor ur jorden: Först ut var Plantma X, sen kom estniska Milrem Robotics följt av Skogforsks Autoplant.

  Nu har även Södra fått klart med samarbetspartners till sitt projekt BraSatt, där de ska utveckla en ny maskin för plantering. Anna Wallner, projektledare, ger bakgrunden:

  – Södra har som mål att öka tillväxten i skogen med 20 procent mellan 2015 och 2050. Högre kvalitet i föryngringarna är en viktig framgångsfaktor för att nå det.

   ”Målet är att utveckla en planteringsteknik som är lönsam för skogsägaren, skonsam för marken och attraktiv för entreprenören, hela vägen från plantskolan till satt planta”, säger Anna Wallner.
  ”Målet är att utveckla en planteringsteknik som är lönsam för skogsägaren, skonsam för marken och attraktiv för entreprenören, hela vägen från plantskolan till satt planta”, säger Anna Wallner. FOTO: Södra

  Högre överlevnad

  Enligt Anna Wallner är avgången i dagens planteringar 25 procent under de första tre åren. Men tidigare erfarenheter från maskinell plantering med kranspetsmonterade aggregat på grävmaskiner gav bättre resultat, där var plantöverlevnaden över 90 procent.

  – Vi vet att det går att få bra resultat med mekaniserad plantering. Men med ett medelhygge på 2,3 hektar kan maskinflytten utmana lönsamheten, säger Anna Wallner.

   eBeavern visades första gången på Elmia 2009, då utrustad som bioenergiskördare som på bilden.
  eBeavern visades första gången på Elmia 2009, då utrustad som bioenergiskördare som på bilden. FOTO: eBeaver

  Därför har en liten åttahjulig fjärrstyrd maskin, eBeaver, valts som bas och ska nu utrustas för markberedning och plantering. eBeavern går att flytta med bilsläp och har riktigt bra terrängegenskaper. Utöver eBeaver har Södra samlat en grupp med samarbetspartners till projektet, flera av dem utan skoglig bakgrund men med rätt teknisk kompetens, enligt Anna Wallner.

  Utmaningar

  Hon vill ännu inte avslöja några detaljer men ser markberedning och val av planteringspunkt som några av de större utmaningarna.

  – Att bara blottlägga en fläck med mineraljord kräver mindre kraft, men samtidigt vet vi att inversmarkberedning ger bättre resultat. Vi behöver också utvärdera vilka sensorer som behövs för att hitta bästa planteringspunkter.

   ”Vi var tio år före vår tid”, säger Johan Dagman, en av konstruktörerna bakom eBeavern.
  ”Vi var tio år före vår tid”, säger Johan Dagman, en av konstruktörerna bakom eBeavern. FOTO: eBeaver

  Data som maskinen samlar in själv med sensorer ska kompletteras med fjärrdata från till exempel laserskanningen samt vatten- och jordartskartor vid färdvägsplaneringen inför ett uppdrag. Men projektet handlar inte bara om själva maskinen.

  – Vi ska inte bara utveckla en teknisk kluring utan kommer titta mycket på användarperspektivet, arbetsfördelningen mellan operatör och maskin och affärsmodell för att nå marknaden. Målet är först och främst hög plantöverlevnad och dessutom att utveckla en planteringsteknik som är lönsam för skogsägaren, skonsam för marken och attraktiv för entreprenören, hela vägen från plantskolan till satt planta.

  ”Unikt stor satsning”

  Redan 2023 ska en prototyp finnas klar för testkörning. Vad budgeten för projektet är vill Anna Wallner inte berätta, mer än att det är en ”unikt stor satsning”. Som jämförelse har Skogforsks Autoplant, där Södra också deltar, en budget på 20 miljoner kronor.

  – Jämfört med Autoplant har BraSatt inte lika hög ambition för autonomitet, vi utvecklar föryngring med en operatör i maskinens närhet. Att det är flera projekt på gång ser jag som ett bevis på att det är något som efterfrågas, och det ger en bredare bas och större innovationshöjd.

  – För maskintillverkarna är marknaden för liten för att satsa och skogsägarna har inte de resurserna. Södra kan inte sitta och vänta på att någon annan gör det utan tar eget ansvar, säger Anna Wallner.

   Södras egna utvärderingar visar på högre överlevnad vid maskinell plantering än vid manuell. Men dagens stora och tunga planteringsmaskiner passar dåligt med medelhyggen på 2,3 hektar.
  Södras egna utvärderingar visar på högre överlevnad vid maskinell plantering än vid manuell. Men dagens stora och tunga planteringsmaskiner passar dåligt med medelhyggen på 2,3 hektar. FOTO: Mostphotos

  SE OCKSÅ: Mer självkörande maskiner i Skogen – Plantma X har satt över en miljon plantor:

  Fakta: Samarbetspartners BraSatt

  Axelent Engineering AB

  BitAddict AB

  Boid AB, CIT

  Digitaliseringsgruppen, CIT

  LUE Engineering AB

  Ebeaver AB

  Skogforsk

  Källa: Södra

   Den 1 600 kilo lätta ”Bävern” kan fraktas på vanligt bilsläp. Det håller nere flyttkostnaden.
  Den 1 600 kilo lätta ”Bävern” kan fraktas på vanligt bilsläp. Det håller nere flyttkostnaden. FOTO: eBeaver

  Fakta: eBeaver

  eBeaver utvecklades ursprungligen som radiostyrd bioenergiskördare av Johan Dagman, JD-Skogskonsult, och Klas-Arne Löf, Löfs Specialmaskiner och tillverkas i Skövde. Den visades som prototyp på Elmia Wood 2009 och den första serietillverkade på Elmia bioenergimässa våren 2010.

  Enligt tillverkarna är maskinen inte tänkt för självverksamma utan för proffsbruk med robust konstruktion och beprövade och slitstarka komponenter. Med låg tyngdpunkt och midjelås blir stabiliteten hög även utan stödben, samtidigt som framkomligheten är mycket hög. Moduluppbyggnad gör det också lätt att montera olika typer av redskap för till exempel röjning eller dikesgrävning.

  Maskinen:

  Längd: 3,4 meter

  Bredd: 1,4 meter

  Höjd: 1,45 meter

  Markfrigång: 35 centimeter

  Vikt utan kran: 1 600 kg

  Motor: Kubota D1305, effekt 18,5 kW/2 600 rpm, vridmoment 80 Nm vid 1 800 rpm

  Transmission: Hydrostatisk, oljefylld, drivning på alla hjul, boggielådor gjutna i ett stycke

  Övrigt: Max arbetslutning 35 grader, teoretisk tippgräns cirka 45 graders sidolutning.

  Källa: eBeaver

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen