Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 februari

  Södra tror inte på stöd för att låta skogen stå

  Södra är skeptiskt till idén att betala skogsägare för klimatkompensation.

  – Det ger möjlighet till green-washing, säger Göran Örlander, skogsstrateg på Södra.

   Göran Örlander, skogsstrateg vid Södra.
  Göran Örlander, skogsstrateg vid Södra. FOTO: Södra

  Ett stöd till skogsägare som främjar att låta skogen stå i stället för att avverka den skulle kunna leda till virkesbrist för industrin. Enligt det österrikiska institutet IIASA skulle mer än hälften av den svenska produktiva skogsmarken kunna få en annan inriktning än att producera timmer, massa- och energived.

  Göran Örlander pekar på flera problem med att kompensera enskilda skogsägare för klimatnytta. Får man betalt för ett kolupptag betyder det att kolet ska lagras ”för evigt”, menar han – annars blir det ingen långsiktig klimateffekt.

  – Det kan vara lockande i nuet att få betalt för kollagring, men blir problematiskt på sikt, inte minst om skogen skadas. Ska man då betala tillbaka?

  Det är enligt Göran Örlander också nästan omöjligt att räkna kolbalanser på enskild gård. Mätfelen är i dag minst 10 procent av virkesförrådet. En uppföljning av kolförrådet på en enskild skogsfastighet kräver också att någon, kanske en myndighet, håller exakt koll.

  – Detta är problematiskt utifrån integritetssynpunkt, säger Göran Örlander.

  För Södra är det viktigaste att få bort användningen av det fossila kolet. Södra har tagit ställning för att odla skog och använda skogen till att göra produkter som minskar fossilanvändningen.

  – Kan man lagra kol i skogen ger det möjlighet att bränna fossilt kol. En sorts green-washing, säger Göran Örlander.

  Relaterade artiklar

  Till toppen