Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 oktober 2018

  Södra tar webbpubliceringar till rätten igen

  Med anledning av de nya GDPR-reglerna vill Södra få en ny prövning av Skogsstyrelsens publiceringar av avverkningsanmälningar på webben.

   "Den nya lagstiftningen ger ett starkare skydd för den enskilde när det gäller behandlingen av personuppgifter, anser Göran Örlander.
  "Den nya lagstiftningen ger ett starkare skydd för den enskilde när det gäller behandlingen av personuppgifter, anser Göran Örlander. FOTO: Södra

  Den 25 maj i år infördes den nya dataskyddsförordningen GDPR, som ersätter personuppgiftslagen, PUL. Därför vill Södra få en ny rättslig prövning av webbpubliceringarna av avverkningsanmälningar.

  Starkare skydd

  ”Det är vår uppfattning att den nya lagstiftningen ger ett starkare skydd för den enskilde när det gäller behandling av personuppgifter”, säger Göran Örlander, skogsstrateg på Södra i ett pressmeddelande.

  Södra har tidigare varit ombud för en markägare som överklagat publiceringen. 2017 slog Förvaltningsrätten i en dom fast att personuppgifterna ska tas bort på markägarens begäran. Men Skogsstyrelsen överklagade domen till Kammarrätten, som valde att upphäva den i mars i år. När lagstiftningen nu ändrats går Södra vidare och bistår samma markägare med ett nytt överklagande till Förvaltningsrätten.

  Markägarens godkännande

  ”Om Skogsstyrelsen vill fortsätta att publicera detaljerade kartuppgifter där avverkningsanmälningarna läggs ut till allmän beskådan bör markägarna först ge sitt godkännande”, fortsätter Göran Örlander.

  Relaterade artiklar

  Till toppen