Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 februari

  Södra Sverige väntar in stormen

  Det är hög tid att säkra det som säkras kan – i dag drar stormen in över södra Sverige. Den väntas ruska om både på Västkusten, i Skåne och på Öland och Gotland.

   Ta skydd. I dag drar stormen in i söder. Arkivbild.
  Ta skydd. I dag drar stormen in i söder. Arkivbild. FOTO: Emilio Morenatti

  SMHI:s stormvarning har växt till sig under natten – ovädret som väntas i dag kommer att drabba både Västra Götaland, Halland, Skåne, Öland och Gotland med vindar i stormstyrka. Ovädret hör till samma rejäla lågtryck som den europeiska stormen Ciara. Här har dock stormen ännu inte fått något namn, om den kommer att heta något beror enligt SMHI på om danskarna bestämmer sig för att döpa den då den drar in över Danmark.

  Utökad stormvarning

  Vindarna tilltar under förmiddagen, och från lunchtid i dag blåser det riktigt hårt i Göteborgsområdet. Till kvällen når stormvinden Skåne, och under kvällen och natten även Öland och Gotland.

  – Skåne, Öland och Gotland har tillkommit sedan gårdagen, nu när vi har fått nytt prognosmaterial. De risker som vi sett har nu blivit till klass 2-varningar för storm även där, säger Marie Staerk, jourhavande meteorolog på SMHI.

  SMHI varnar även för kraftigt regn i Västra Götaland, men hela landet kommer att få nederbörd.

  – Störst regnmängder kommer i Västra Götaland. Upp över Svealand kommer det att regna, men i ett stråk över Värmland och in över Siljan så övergår det till snö.

  Blåsigt i söder

  Hela södra Sverige får både stark blåst och regn, ända upp till gränsen mot Östergötland varnar SMHI för mycket hårda vindar runt alla kuster. I hela Östersjön, Bottenhavet och Bottniska viken ligger klass 1-varningar för hårda kulingvindar.

  Sportlovsfirarna i fjällen får möta ett riktigt busväder, i fjälltrakterna från Dalafjällen och uppåt varnas för mycket hårda vindar, och dessutom kommer det att falla tung, blöt snö.

  – Stormen kommer att börja avta västerifrån under kvällen.

  Högt och lågt vattenstånd

  Stormen påverkar också vattenståndet. SMHI har utfärdat varningar för högt vattenstånd från södra Bottenhavet ända upp i Bottenviken. Enligt SMHI:s oceanograf, Josefina Algotsson, pressar vinden upp vattnet så att det stiger rejält i norr. I södra Östersjön och Bälten blir det tvärtom, där sjunker vattenståndet, och SMHI varnar för lågt vattenstånd.

  Temperaturerna kommer att vara milda, eftersom det är mild Atlantluft som kommer in med väldig kraft.

  – I de södra delarna blir det mellan två och fem plusgrader, och mellan noll och fem minusgrader i de nordligaste delarna, säger Marie Staerk.

  Stormen har fått Trafikverket att redan i förväg ställa in tågtrafiken på en rad sträckor som inte är säkrade för fallande träd.

  – Trafiken på stambanorna ska gå som planerat, säger Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

  Det finns också beredskap för att stänga de stora broarna för vägtrafik, berättar han. Exempelvis hålls extra koll på läget för Öresundsbron, Uddevallabron, Älvsborgsbron och Ölandsbron.

  – Där är inget beslutat ännu. Men det är inte heller ovanligt att tågtrafiken över Öresundsbron stoppas vid hårt väder, säger Thomas Johansson.

  Fakta: Inställd trafik

  Trafikverket har förberett sig inför stormen, och ställer in trafiken på en mängd tågbanor som inte är ”trädsäkrade”. Först vid 14-tiden på måndagen räknar Trafikverket med att tågen kan börja gå igen på de inställda sträckorna, om inte några träd fallit över rälsen. Stambanorna kommer dock att trafikeras som vanligt, om inget inträffar.

  Trafiken är inställd på följande tågbanor:

  Bohusbanan Uddevalla – Strömstad, Kinnekullebanan Håkantorp – Gårdsjö, Viskadalsbanan Herrljunga – Borås samt trafik på sträckan Borås – Varberg, inställd trafik från klockan 12 på söndagen.

  Tjustbanan mellan Linköping och Västervik, inställd trafik från klockan 16.00.

  Rååbanan Helsingborg – Eslöv, Ystadbanan Malmö – Simrishamn, Västkustbanan Helsingborg – Ängelholm, sträckorna Halmstad – Värnamo samt Jönköping – Nässjö, inställd trafik från klockan 18 på söndagen.

  Gotlandstrafiken påverkas av de hårda vindarna under eftermiddagen, och Destination Gotland har gjort förändringar i turlistorna, och också ställt in trafik under kvällen. En rad avgångar berörs, enligt Destination Gotland har passagerarna som berörs underrättats.

  Flygtrafiken påverkas inte, än så länge, men Swedavia följer utvecklingen.

  Källa: Trafikverket, Destination Gotland, Swedavia

  Relaterade artiklar

  Till toppen