Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 juli

  Södra stoppar skogsarbete

  Den extrema torkan har gjort att Södra sedan i måndags stoppat allt skogsarbete på obestämd tid.

   – Sedan i tisdags står allt skogsarbete still i princip i hela vårt verksamhetsområde, säger Sofia Peterssson.
  – Sedan i tisdags står allt skogsarbete still i princip i hela vårt verksamhetsområde, säger Sofia Peterssson. FOTO: Henrik Björnsson

  – Brandrisken är för hög, speciellt i de östra delarna, men även längre västerut. Under måndagen började vi stoppa allt skogsarbete och sedan i tisdags står allt still i princip i hela vårt verksamhetsområde, säger Sofia Peterssson, virkeschef på Södra.

  Inga maskiner i skogen

  Markberedning stoppades redan vid den förra torrperioden i mitten på maj, och har sedan dess bara körts där förhållandena tillåtit det. Men nu stoppas alltså även gallring och slutavverkning.

  – Brandrisken är störst vid markberedning, men så fort det är en maskin i skogen finns det en risk, säger Sofia Petersson.

  Hur länge stoppet håller i sig kan hon inte säga, det beror på hur vädret utvecklar sig. Och än så länge klarar sig virkesförsörjningen ändå.

  – Från midsommar och fram till mitten på juli är det en inplanerad semesterperiod och många entreprenörer är lediga. Därför körde vi redan före stoppet på en begränsad avverkningstakt, så tappet blir ganska litet i förhållande till normalt läge.

  Extrema klimatsituationer

  Sofia Petersson började som virkeschef under hösten i fjol och har sen dess fått hantera de mest skiftande klimatsituationer.

  – Ja, den senaste virkessäsongen har vi fått testa på det extrema, från blött och snö till torka. Men vi lever med väderförhållandena och det är inget vi kan påverka. Samtidigt blir det tufft när det påverkar så stora områden och nu var det bara några veckor sedan vi hade ett extremt brandriskläge senast.

  LÄS OCKSÅ: Några gnistor – sen brann skogenLÄS OCKSÅ: Så påverkas skogen av klimatförändringen

  Till toppen