Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 31 augusti 2017

  Södra satsar på korslimmat trä

  Södra bygger en anläggning för korslimmat trä i Värö. Men anläggningen blir liten jämfört med Stora Ensos i Gruvön och Martinsons i Bygdsiljum.

   Korslimmat trä, CLT, är en byggskiva i massivt trä.
  Korslimmat trä, CLT, är en byggskiva i massivt trä. FOTO: Henrik Björnsson

  Södra investerar i en mindre anläggning för korslimmat trä, så kallat CLT, i anslutning till sågverket i Värö i Halland. Produktionsstart beräknas till början av 2019 och anläggningen får en årlig kapacitet på cirka 5 000 kubikmeter per skift.

  Större anläggning

  Det finns dock planer på en större anläggning.

  ”Södras främsta uppgift är att stärka familjeskogsbruket genom nya produkter och innovationer. Vi har identifierat korslimmat trä som en intressant produkt och vill vara med och ta en position på en växande marknad. Men vi vet också att det kräver stora investeringar, tar tid att positionera sig på marknaden och är förenat med affärsrisker. Därför börjar vi i en mindre skala”, säger Lars Idermark som är koncernchef för Södra i ett pressmeddelande.

  Gruvön

  Stora Enso som har produktion av korslimmat trä i Österrike sedan flera år, meddelade i början av sommaren att bolaget bygger en anläggning för tillverkning av korslimmat trä vid sågverket i Gruvön i Värmland. Produktionskapaciteten blir 100 000 kubikmeter.

  Martinsons har sedan flera år som enda svenska bolag en tillverkning av korslimmat trä i Sverige. Tidigare i år invigdes en ny produktionslinje i Bygdsiljum i Västerbotten som gör att produktionen utökas till 22 000 kubikmeter om året.

  Läs mer: Stora Enso satsar i GruvönLäs mer: Martinsons utökar produktionen

  Korslimmat trä

  Korslimmat trä, CLT, är en byggskiva i massivt trä som tillverkas av minst tre skikt korsvis limmade lameller av gran eller furu. Korslimmat trä är lämpligt både för inner- och ytterväggar och för tak och golv. Intresset för korslimmat trä är större än tillgången.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen