Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 december 2020

  Södra säljer Trivselhus

  Svensk Husproduktion tar över verksamheten och blir därmed Sveriges näst största småhuskoncern.

   Trivselhus blir en del av Profuragruppen sedan Södra beslutat att sälja företaget till Svensk Husproduktion.
  Trivselhus blir en del av Profuragruppen sedan Södra beslutat att sälja företaget till Svensk Husproduktion. FOTO: Trivselhus

  Södra säljer Trivselhus AB till husleverantören Svensk Husproduktion. Det skriver Södra i ett pressmeddelande.

  ”Beslutet att sälja Trivselhus är en del av Södras strategiska inriktning att fokusera mer på vår kärnverksamhet; skogliga produkter och tjänster, marknadsmassa samt sågade trävaror, men även energi och vidareförädling av produkter och biströmmar”, säger Peter Karlsson, ordförande för Trivselhus och finansdirektör på Södra.

  Södra köpte Trivselhus 2009 och har sen dess mer än fördubblat Trivselhus omsättning. 2010 var omsättningen 477 miljoner kronor och när den var som störst, 2017, uppe i 1,3 miljarder kronor. I fjol hade omsättningen dock fallit till 1 miljard, och mellan 2010-2019 har Trivselhus bara haft fyra år med ett positivt resultat efter finansnetto och sex år med förlustsiffror. 2019 var resultat efter finansnetto minus 45 miljoner kronor.

  Blir näst störst

  Svensk Husproduktion blir genom köpet av Trivselhus Sveriges näst största småhuskoncern, med en omsättning på 1,5 miljarder kronor, 350 medarbetare och varumärkena LB-Hus, Nordiska Hus och Movehome.

  Svensk Husproduktion ingår i sin tur Profuragruppen, som även omfattar exempelvis Skutskärs Trä samt sågverken i Bäckebron och Balungstrand. Profura var också intresserade av att lägga bud på sågverket i Östavall i samband med nedläggningen tidigare i år, och Profuras ägare Bernt Ivarsson övertog 2018 golvfabriken Berg & Berg av Södra sedan de beslutat att den skulle läggas ned. Berg & Berg begärdes dock i konkurs ett år senare, men övertogs efter rekonstruktion av delar av den tidigare ledningen, uppger Sveriges Radio.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen