Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 januari

  Södra miljonsatsar på forskning

  Biobaserad ytbehandling av trä och hållbara fasader av gran är inriktningen för ett par av de forskningsprojekt som beviljats finansiering från Södras forskningsstiftelse.

   – Att finna nya produkter, processer eller användningsområden för skogsindustrins biprodukter är ett viktigt komplement till befintliga affärer och bidrar även till att vi kan ersätta dagens fossila alternativ, säger Catrin Gustavsson, chef för Innovation och Nya affärer på Södra.
  – Att finna nya produkter, processer eller användningsområden för skogsindustrins biprodukter är ett viktigt komplement till befintliga affärer och bidrar även till att vi kan ersätta dagens fossila alternativ, säger Catrin Gustavsson, chef för Innovation och Nya affärer på Södra. FOTO: Södra

  Efter höstens utlysning har Södras forskningsstiftelse beviljat 8 miljoner kronor till sju olika projekt. Det gäller bland annat en resurseffektivare flisning av barkborreskadad ved, en ny process för att framställa vanillin samt utveckling av porösa, filmliknande material för medicinskt bruk. Inom trämekanisk industri beviljas bland annat pengar till forskning om biobaserade ytbehandlingar och brandskydd för trä samt användning av infraröd kamerateknik i virkestorkar.

  Pengar beviljas även till ett projekt rörande tillverkning av kolfiber från träråvara.

  Relaterade artiklar

  Till toppen