Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 april

  Södra korttidspermitterar i Mönsterås

  Södra Wood korttidspermitterar i Mönsterås. Den totala produktionen ska minska med 25 procent. Fler av bolagets anläggningar kan beröras.

  I går kom beskedet att Södra drar ner på avverkningarna. I dag står det klart att sågverken drabbats av den minskande efterfrågan av sågade trävaror främst i Storbritannien och Irland till följd av coronapandemin, som man nu anpassar sin produktion till.

  ”Tack vare möjligheten till korttidspermittering har vi en beredskap för att snabbt kunna öka produktionen igen”, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef Södra Wood i ett pressmeddelande.

   Mönsterås bruk. Produktionen för Södra Wood ska sänkas med 25 procent till stor beroende på minskad efterfrågan i Storbritannien och Irland.
  Mönsterås bruk. Produktionen för Södra Wood ska sänkas med 25 procent till stor beroende på minskad efterfrågan i Storbritannien och Irland. FOTO: Mostphotos

  Förutom anläggningen i Mönsterås har bolaget börjat förhandla om korttidspermitteringar i Orrefors. Även Södra Wood UK och produktionsanläggningen i Hamina, Finland, kan komma att beröras av åtgärden.

  Södra Woods totala produktion ska nu kortsiktigt minskas med 25 procent. Men den kanske sjunker ännu mer längre fram.

   ”Tack vare möjligheten till korttidspermittering har vi en beredskap för att snabbt kunna öka produktionen igen”, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef Södra Wood.
  ”Tack vare möjligheten till korttidspermittering har vi en beredskap för att snabbt kunna öka produktionen igen”, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef Södra Wood. FOTO: Södra

  ”Vår Europamarknad, undantaget Storbritannien, visar en relativt normal efterfrågan och Asienmarknaden återhämtar sig. Samtidigt ser vi en högre frånvaro bland vår personal, både i form av sjukfrånvaro och vård av barn, som ger påverkan på vår produktion. Detta beslut är huvudsakligen beroende av utvecklingen i Storbritannien och de enheter som inte levererar dit fortsätter producera för fullt tills vidare”, säger Jörgen Lindquist i pressmeddelandet.

  I det krispaket som riksdagen antog i går tar staten på sig tre fjärdedelar av kostnaderna vid en korttidspermittering, under förutsättning att arbetsgivaren bland annat inte genomför några aktieutdelningar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen