Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Södra stärker utbudet mot bygghandeln med förvärv

  Södra köper sågverket Ture Johanssons Trävaru och AB Tenhults Impregneringsverk. Motivet är att stärka erbjudandet mot svensk byggvaruhandel och få egen industri längs E4:an.

   Ture Johansson Trävaru (bilden) och Tenhults Impregneringsverk är båda belägna i Vaggeryds kommun.
  Ture Johansson Trävaru (bilden) och Tenhults Impregneringsverk är båda belägna i Vaggeryds kommun. FOTO: Södra

  Ture Johanssons Trävaru är ett sågverk i Klevshult, Vaggeryd, med en produktion på 100 000 kubikmeter och 55 anställda. Produktionen är riktad mot byggmaterialhandeln med hyvlade och målade trävaror. Tenhults Impregneringsverk ligger i Vaggeryd och har med sju anställda och fyra impregneringstuber en produktion på drygt 100 000 kubikmeter impregnerade trävaror per år.

  ”Företagen kompletterar organisationen på ett bra sätt och stärker samtidigt vår verksamhet längs E4-korridoren, där vi tidigare har saknat egen industri”, säger Peter Jhaveri, tillförordnad affärsområdeschef för Södra Wood, i ett pressmeddelande.

   ”Vi ser fram emot att fortsätta utveckla verksamheten ihop med medarbetarna i Klevshult och Vaggeryd”, säger Peter Jhaveri.
  ”Vi ser fram emot att fortsätta utveckla verksamheten ihop med medarbetarna i Klevshult och Vaggeryd”, säger Peter Jhaveri. FOTO: Södra

  Svensk bygghandel

  Södra har sedan tidigare sex sågverk och två impregneringsverk i Sverige (se faktaruta). De nya förvärven ligger i ett område där Södra har stabil råvaruförsörjning, men saknar egen industri. Med förvärven stärks virkesavsättningen i området samtidigt som Södras position i svensk bygghandel förbättras. Enligt Södra är förvärven också en strategisk investering för framtida tillväxt och gör det möjligt att på sikt både öka produktionskapaciteten och skapa synergier.

  Förvärvet av Ture Johanssons Trävaru kommer att träda i kraft omgående efter godkännande av Konkurrensverket, vilket väntas ta uppåt sex veckor.

  Södras sågverk och impregnering:

  Sågverk:

  Kinda

  Långasjö

  Mönsterås

  Orrefors

  Värö

  Unnefors

  Hamina (Finland)

  Impregnering:

  Åstorp

  Åtvidaberg

  Sheerness och New Holland (England)

  Dundee (Skottland)

  Wicklow (Irland)

  Rörelsemarginal Södra Wood:

  2020: 6,7 %

  2019: 4,6 %

  2018: 11 %

  2017: 3,1 %

  2016: -5 %

  2015: 0,2 %

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen