Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 januari

  Södra höjer priser på massa

  Södra har höjt priset på långfibrig massa till 1 070 dollar per ton.

   Höjda priser på trävaror höjde timmerpriset under 2017.
  Höjda priser på trävaror höjde timmerpriset under 2017. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Under 2017 höjdes priserna på pappersmassa vid flera tillfällen. Nu har Södra höjt priset igen. Från den 1 januari ligger Södras pris på långfibrig pappersmassa, NBSK, i Europa på 1 070 dollar per ton.

  Den globala massamarknaden letar efter en jämvikt, men har uppenbarligen inte hittat den än, kommenterar Magnus Björkman som är marknads- och försäljningsdirektör på Södra Cell i ett pressmeddelande. Tvärtom fortsätter efterfrågan att vara ovanligt stark och därför kom ännu en prishöjning.

  Höjda råvarupriser

  Den ökade efterfrågan på skogsindustrins produkter och det senaste årets prishöjningar, på både pappersmassa och trävaror, har även gett skogsägarna höjda priser på både timmer och massaved under 2017.

  Förra vintern var skogsägare förskonade från förödande stormar. Kanske var det därför som det var så trögt att få fram virke ur skogen. Skogsägare behövde inte avverka.

  I södra Sverige hölls prishöjningar på timmer till en början tillbaka av sågverkskoncernen Rörviks nedläggning. Redan tidigare hade Rörvik Timber sålt sågverk, men i början av 2017 lades de sista ned.

  Grantimmer

  Men en ökad efterfrågan på massa, kartong och inte minst trävaror gjorde att industrierna behövde mer virke. Dessutom sker flera industrisatsningar, vilket gjorde att de började se om sitt hus och sina råvaruflöden, däribland Södra som byggt ut i Värö och SCA som bygger ut i Östrand.

  Det fick priserna på både timmer och massaved att stiga. I april höjdes priserna i södra Sverige och sedan spred sig höjningarna norrut, vilket fick avverkningarna att komma i gång ordentligt.

  Det är dock främst granen som betalas bra, medan det inte är lika starkt drag efter talltimmer.

  Trots prishöjningar till skogsägarna lär sågverksföretagens resultat för 2017 bli bättre än för föregående år. Med tanke på hur dålig lönsamheten generellt varit inom branschen de senaste åren, behövs ett bra år.

  LÄS OCKSÅ: Massapriserna fortsatt uppåtLÄS OCKSÅ: ATL:s granskning av lönsamheten på svenska sågverkLÄS OCKSÅ: Rörviks VD: “Ett bra år, resten kamp”LÄS OCKSÅ: Nu är massaveden het igenLÄS OCKSÅ: Dags att pricka in högsta timmerprisetLÄS OCKSÅ: Furan är den nya granen

  Till toppen