Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 november 2020

  Företagsbot för avverkning i naturreservat

  Södra döms till en företagsbot på 50 000 kronor efter att ha avverkat fem hektar i ett naturreservat.

   Södra hade anmält en avverkning som följde skötselplanen i naturreservatet, men eftersom det saknades tillstånd från länsstyrelsen blir det nu böter på 50 000 kronor. (Reservatet på bilden har ingen koppling till händelsen.)
  Södra hade anmält en avverkning som följde skötselplanen i naturreservatet, men eftersom det saknades tillstånd från länsstyrelsen blir det nu böter på 50 000 kronor. (Reservatet på bilden har ingen koppling till händelsen.) FOTO: Ulf Aronsson

  Det var i september 2018 som länsstyrelsen åtalsanmälde Södra sedan de åt en privat markägare avverkat 4,9 hektar som låg inom naturreservatet Storsjöområdet i Uppvidinge kommun, Kronoberg.

  – Vi medger brottet och kommer att betala boten, säger Håkan Benschjöld, chef region syd Södra skog, om strafföreläggandet från Åklagarmyndigheten.

  Och historien bakom visar att avverkningen inte var så märklig som det kanske låter.

  – I det här reservatet är det tillåtet att avverka och vi hade anmält en avverkning som följde skötselplanen till Skogsstyrelsen. När sex veckor gått genomförde vi avverkningen, men vad vi missade var att invänta det tillstånd från Länsstyrelsen som också behövs vid avverkning i naturreservat.

  Är det troligt att de hade givit tillstånd, med tanke på att avverkningen följde skötselplanen?

  – Ja, det är min bedömning. Skogsstyrelsen meddelar inte länsstyrelsen om avverkningsanmälningar, men det är klart att vi skulle önska att det bara var en myndighet man behövde vända sig till.

  Ursprungligen åtalsanmäldes även markägaren eftersom det var oklart vem som hade ansvaret för att söka tillstånd. Men det blir alltså Södra som får företagsboten.

  – Jag vet inte hur de juridiska turerna sett ut i det här, men vi hade åtagit oss uppdraget och det är självklart att vi står för följderna, säger Håkan Benschjöld.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen