Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 december 2018

  Skogsplanteringar får stora skador av snöskoterkörning

  Strittjomvare.

  När intresset för att åka snöskoter ökar stiger också risken för att skogsplanteringar skadas. Nu startar en informationskampanj riktad till skoteråkarna.

   Skogsägaren Dan Lindberg fick något hundratal plantor sönderkörda förra vintern på sin plantering i Strittjomvare, tre mil från Arvidsjaur.
  Skogsägaren Dan Lindberg fick något hundratal plantor sönderkörda förra vintern på sin plantering i Strittjomvare, tre mil från Arvidsjaur. FOTO: Anders Kristensson

  Snöskoterkörning i lössnö orsakar allt fler skador på skogsplanteringar i Norrlands inland. Norra skogsägarna har därför satt igång en informationskampanj tillsammans med SNOFED, Sveriges snöskoterägares riksorganisation, för att sprida kunskap om problemet för att skogsägarnas planteringar ska få vila ifred under vintern. Kampanjen går under namnet ”Skoter hjärta skogen”.

  – Är det inte älgen så är det skotrarna som förstör, säger skogsägaren Dan Lindberg.

  Plantorna syns inte

  Dan Lindberg har ett skifte på 300 hektar vid sitt gamla föräldrahem i Strittjomvare, tre mil från Arvidsjaur. Förra vintern fick han några hundra tallplantor sönderkörda när skoteråkare körde genom hans plantering. Det var bortåt 1,5 meter snö och plantorna syntes inte ovan snön.

  – De kör inte på leder längre utan de kör i bredd i lössnön och gräver ner sig i snön för de här crossmaskinerna har speciella lössnömattor, berättar Dan Lindberg.

  – När de far fram genom snön bryts plantorna av.

   Skogsplantorna begravs i snön och skadas lätt av snöskotrar som kör i lössnön.
  Skogsplantorna begravs i snön och skadas lätt av snöskotrar som kör i lössnön. FOTO: Anders Kristensson

  När snön ligger djup kommer snöskoterekipage från när och fjärran till inlandet för att köra offpist. Antalet skoteråkare har stadigt ökat och crossmaskinerna har blivit mycket populära.

  – Det är rena invasionen av snöskoterekipage som står uppställda längs vägarna. Man kommer knappt fram på helgerna, berättar Dan Lindberg, som har en stuga i närheten av Slagnäs där den kuperade terrängen gör området till en favoritplats för offpiståkarna.

  Försäkringen otillräcklig

  En annan skogsägare som drabbats av skador under flera är Lars Fällman som äger skog på samma plats som Dan Lindberg.

  – Försäkringen täcker inte skadorna och polisen har svårt att göra något åt skadegörelsen, säger Lars Fällman.

  Många tycker inte det är någon idé att anmäla skadorna. Därför är mörkertalet stort och ingen vet omfattningen av skadorna som skoteråkarna ställer till med.

  Förra året satte Lars Fällman upp skyltar med texten ”Snöskoteråkning förbjuden” och skoteråkandet upphörde. Han är övertygad om att det rör sig om okunskap hos skoteråkarna, de förstår inte att deras framfart orsakar skador. Han är själv en engagerad snöskoteråkare och ansvarig för Vindelälvsleden där den kända hundspannstävlingen körs varje år.

  – Det har förekommit bus på skoterleden tidigare längs Vindelälven och då har vi kontaktat snöskoterklubbarna och det har hjälpt, berättar han.

  – Det behövs bättre undervisning och upplysning. Skoterförarna måste se till att hålla efter varandra.

  Förbud kan bli aktuellt

  Lars Fällman är orolig för att om det inte sker en förändring i snöskoteråkarnas mentalitet kan det i värsta fall leda till förbud.

  – I Arvidsjaurs- och Arjeplogs Allmänning finns 2 700 medlemmar och kommer man inte till rätta med problemet är det inte otroligt att de sätter sig på tvären och kräver skoterförbud, precis som i Norge.

  Norra Skogsägarna och SNOFED hoppas nu nå ut med Skoter hjärta skogen-kampanjen för att höja snöskoteråkarnas medvetenhet för att skogsplanteringarna ska få vara ifred. Kampanjen ska hålla på i tre år.

  – Vi använder digitala kanaler för att nå ut med budskapet, säger medlemsstrategen Elin Swartling på Norra Skogsägarna.

  – Och SNOFED informerar via snöskoterklubbarna och återförsäljarna. Det är många skogsägare som hört av sig till oss och det var hög tid att göra något.

  Skoter hjärta skogen-kampanjen

  Norra Skogsägarna informerar via digitala kanaler som sociala medier, Blocket och så vidare.

  SNOFED, Sveriges snöskoterägares riksorganisation, informerar via snöskoterklubbarna och genom snöskoterförsäljarna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen