Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 april 2020

  Snart vaknar barkborrarna: ”Passa på att avverka”

  Braås.

  Skogsägare tvingas till olönsamma avverkningar på grund av skogsskador.

  – Det är ingen ekonomi med vindfällen och granbarkborreträd, säger Harald Säll, skogsägare i Karryd utanför Braås i Småland.

   Magnus Johansson är skogsentreprenör och jobbar i kampen mot granbarkborrarna genom att kapa vindfällen efter stormen Laura.
  Magnus Johansson är skogsentreprenör och jobbar i kampen mot granbarkborrarna genom att kapa vindfällen efter stormen Laura. FOTO: Torbjörn Esping

  Harald Säll, som också är lektor i virkeslära på Linnéuniversitetet, har 50 olika skogsträd på sina 60 hektar skog. Men även en expert som han har skador i skogen.

  – Det är bråda tider nu, det ska planteras och så är det nu också det här med vindfällen. Och oron för granbarkborreangrepp under sommaren.

  I Harald Sälls skog har granbarkborren dödat 200 kubikmeter, men 1 100 kubikmeter har avverkats.

  – Man måste ta hela beståndet om en del av det är angripet, och om det är ett äldre bestånd, säger Harald Säll.

   Harald Säll är skogsägare och lektor i virkeslära på Linnéuniverstitetet.
  Harald Säll är skogsägare och lektor i virkeslära på Linnéuniverstitetet. FOTO: Torbjörn Esping

  På stigen upp till hygget, som först alltså drabbats av angrepp av granbarkborrar och nu vindfällen efter stormen Laura, aktar vi oss noga för att trampa ned blåsipporna som sticker fram ur grön mossa och bruna ormbunkar.

  ”De börjar vakna”

  I vårsolen sitter Magnus Johansson och slipar sin 3/8-kedja innan han tar motorsågen för att kapa ännu ett vindfälle.

  – Det är fullt upp med vindfälleplanering och granbarkborreinventering, det är mycket att göra, säger han och berättar om barkborrarna han såg vid en inventering på förmiddagen.

  – De börjar vakna. Så fort det blir över 18 grader så svärmar de.

  I maklig takt ansluter en Gremoskördare 1058 där Antonio Petersson styr aggregatet mot de losskapade stammarna och kapar upp dem i lämpliga längder. Även om han också tar lite stående träd blir det inga större mängder virke. Antonio Petersson är inte riktigt nöjd med situationen.

   Antonio Petersson är skogsentreprenör och jobbar i kampen mot granbarkborrarna.
  Antonio Petersson är skogsentreprenör och jobbar i kampen mot granbarkborrarna. FOTO: Torbjörn Esping

  – Vindfällen och barkborrar är det ingen som tjänar pengar på, varken jag eller markägaren. Men det måste göras helt enkelt, säger han.

  När ATL är på besök har Södra stoppat avverkningen av frisk skog under två veckor. Bakom beslutet ligger bland annat coronakrisen, som gjort att exporten av trävaror till Storbritannien och Irland minskat kraftigt och personal på sågverk permitterats.

  Den andra anledningen till stoppet är granbarkborrarna och stormen Laura, som drog in över Sydsverige i mitten av mars. Laura fällde en halv miljon kubikmeter skog och nu gäller det att upparbeta vindfällena innan granbarkborrarna får fäste.

  Läs också: Risk för nya stora skador av barkborre

  Barkborrarna har börjat vakna till i vårvärmen och skadorna riskerar att bli rekordstora. Det gäller att prioritera resurserna till skadad skog.

  Mindre lönsamt

  Men för entreprenörerna innebär det mindre jobb, och mindre lönsamma jobb, jämfört med vanliga gallringar och slutavverkningar.

  – Vi entreprenörer vill hålla en jämn produktionstakt för att hålla ekonomin, säger Antonio Petersson.

  Harald Säll funderar på om coronakrisen ändå inte är bra för skogsvården trots allt.

  – Mycket annan avverkning ligger nere, och det gör att man får tid över att ta hand om de här angripna träden och vindfällen.

  Tur i oturen?

  – Ja, så skulle man kunna säga.

  Harald Säll uppmanar alla skogsägare att verkligen passa på att avverka vindfällen, nu när det finns kapacitet ledig.

  – För gör vi inte det, då får vi miljontals kubikmeter extra som granbarkborrarna dödar. Det är inte säkert att vi kan avsätta de kubikmetrarna lika lätt som de här små volymerna, säger han.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen