Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 maj 2019

  Snårigt i skogen efter kommunismens fall

  – Visst kan marken vara stulen. Men det kan också vara ett utspel för att få mark som aldrig tillhört de som nu gör anspråk på den.

  Det säger Lennart Ackzell på LRF Skogsägarna, som själv inte skulle göra skogsaffärer i Rumänien.

   – Det är svårt att köpa skog, inte bara i Rumänien utan på många håll i världen. Det finns osäkerheter kring ägande och gränser, kartor och dokumentation saknas, säger Lennart Ackzell.
  – Det är svårt att köpa skog, inte bara i Rumänien utan på många håll i världen. Det finns osäkerheter kring ägande och gränser, kartor och dokumentation saknas, säger Lennart Ackzell. FOTO: Nature Picture Library/TT och Marie Henningsson

  Swedbank har inget att säga om ATL:s uppgifter om att deras tilltänkta ordförande, Göran Persson, är delägare och styrelseordförande i ett bolag som äger påstått stulen skogsmark i Rumänien.

  – Banken har ingen kommentar. Vi kommenterar inte ägare, styrelse eller potentiella styrelsemedlemmar, säger Unni Jerndal, presschef på Swedbank till ATL.

  Utbredd korruption

  Lennart Ackzell, internationell samordnare på LRF Skogsägarna, har själv varit i Rumänien och har desto mer att säga:

  – All skog var statligt ägd under Ceaușescu, och fortfarande finns en massa konstiga regler kvar. Till exempel måste alla privata skogsägare anlita en skogvaktare, som garant för att skogen sköts ordentligt.

  – Samtidigt är Rumänien ett av de mest korrupta länderna i Europa. Mycket kan köpas för pengar, men det kan bli smällar.

  Som exempel nämner han att Liviu Dragnea, ledare för Rumäniens socialdemokratiska regeringsparti PSD, i dagarna har åkt i fängelse för korruptionsbrott.

  – I Rumänien och Bulgarien går korruption högt upp i hierarkin. Personer i höga maktpositioner tar sig rättigheter som inte hör hemma i en demokrati.

  Svårt att köpa skog

  Enligt Lennart Ackzell är de rumänska skogsägarorganisationerna väldigt svaga, och det finns inga föreningar som skulle kunna bli medlemmar i CEPF, de europeiska skogsägarnas intresseorganisation.

  – Att man köper skog i Rumänien beror på att det kan vara lönsamt. Men det är svårt att köpa skog, inte bara i Rumänien utan på många håll i världen. Det finns osäkerheter kring ägande och gränser, kartor och dokumentation saknas. I Sverige är vi bortskämda med vårt Lantmäteri. Rumänska bönder har koll på sina åkrar genom brukandet, men skogen är en vit fläck. Där har man kanske huggit lite brännved men ägandet är oklart. De har en lång resa att göra.

  Hans uppfattning är att Greengold är ett seriöst företag som efter att ha agerat i 10-15 år inte heller är några nybörjare.

  – Så vitt jag förstår har Greengold köpt i god tro, och då kan det vara säljaren, Schweighofer, som eventuellt gjort fel. Jag tycker inte att det kan falla någon skugga över Greengold eller Göran Persson, de måste kunna lita på ett österrikiskt företag. Men det är juridiskt snårigt, det och riskerna måste man ha med i sin affärsmodell.

  Osäker marknad

  – Visst kan marken vara stulen, men det kan också vara ett utspel för att få mark som aldrig tillhört de som nu gör anspråk på den. Men själv skulle jag aldrig göra skogsaffärer i Rumänien, det är för mycket som kan ändras. Man vet aldrig vem man stöter sig med, och de gamla strukturerna, till exempel de här obligatoriska skogvaktarna, kämpar för att behålla det de har.

  – Då är det mycket bättre ordning i Estland och Lettland, där finns bättre fungerande system, avslutar han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen