Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 oktober

  Snabbare upptäckt av skogsbränder utreds

  Sweco har fått i uppdrag av MSB att undersöka hur ny teknik kan upptäcka och bekämpa skogsbränder.

   Ny teknik ska hjälpa till att upptäcka bränder i ett tidigt stadium. Arkivbild.
  Ny teknik ska hjälpa till att upptäcka bränder i ett tidigt stadium. Arkivbild. FOTO: Fredrik Sandberg/TT

  Målet med uppdraget är att kunna upptäcka och larma om bränder snabbare så att mindre resurser ska krävas för att hantera dem.

  ”Vi vill finna den optimala mixen av teknik och metoder som passar oss i Sverige, snarare än att byta ut allt. Uppdraget ska bygga vidare på de projekt och arbeten som redan gjorts för att förbättra svensk skogsbrandsdetektion”, säger Rickard Hansen, skogsbrandexpert på MSB i ett pressmeddelande.

  Att upptäcka skogsbränder i tid är avgörande för att förhindra spridning. Sweco ska nu undersöka hur olika tekniker, som exempelvis drönare och IR-kameror, kan samverka och stötta i det arbetet.

  I uppdraget ingår även att studera hur skogsbrandbevakning med flyg, helikoptrar för brandbekämpning och mindre skopande flygplan för brandbekämpning kan användas så effektivt som möjligt. Uppdraget ska vara klart senast 31 december.

  Svensk skog är med sina 24 miljoner hektar den till arealen största i Europa, undantaget Ryssland.

  Relaterade artiklar

  Till toppen