Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 april 2019

  Snabb utskeppning räddar virkesvärden

  Stormen Alfrida fällde minst en halv miljon kubikmeter skog. Nu startar utskeppning med en båt i veckan från Hargs hamn för att rädda virkesvärdena.

  Stormen Alfrida hamnade lite i skymundan när den vid årsskiftet drabbade bland annat Uppsala och Stockholms län. Efterdyningarna av sommarens bränder svallade fortfarande, samtidigt som omfattningen av barkborreangreppen i södra Sverige började stå klar. Dessutom fällde Alfrida ”bara” en halv miljon kubikmeter skog, alltså långt mindre än flera av de senaste årens stormar.

  Kamp mot klockan

  Men för de drabbade innebar stormen startskottet på en kamp mot klockan för att rädda virkesvärdena och röja bort yngelmaterial för granbarkborrar. Efter ett intensivt arbete börjar nu virkesvältorna torna upp sig i Hargs hamn, mellan Forsmark och Norrtälje, där Sveaskog i samarbete med andra aktörer ordnat med en snabb utskeppning av virket.

   – En logistikutmaning av stora mått. Det säger Roger Johansson, Sveaskog, om uppröjningen efter stormen Alfrida.
  – En logistikutmaning av stora mått. Det säger Roger Johansson, Sveaskog, om uppröjningen efter stormen Alfrida. FOTO: Sveaskog

  – Det är en logistikutmaning av stora mått. Vi har kort tid på oss att avverka det här virket, och har varit snabba med att rigga för att köra in det till hamnen samt göra affärer som möjliggör detta. Så det har varit många inblandade i hela kedjan, säger Roger Johansson, marknadschef i Sveaskogs marknadsområde Syd, i ett pressmeddelande.

  Mycket massaved

  Totalt planeras tolv båtar med barrmassaved till två av Sveaskogs kunder utefter Norrlandskusten; Vallvik och Domsjö.

  – Det motsvarar ungefär 50 000 kubikmeter. Förutom virke från Sveaskogs mark och privata skogsägare som vi avverkat hos, har den stora volymen blivit möjlig att erbjuda våra kunder tack vare att vi samarbetar med andra skogsföretag i regionen. Så vi hjälps åt i branschen att få detta att hända, säger Roger Johansson.

  Timmer på export

  Utöver det kommer fem båtar med grantimmer att skeppas ut – tre till Tyskland och två till Finland.

  – Även kring timmertransporterna har vi samarbetat med andra skogsföretag, så en båt är vikt åt Mellanskog medan övrigt virke kommer från egen skog och såväl små som stora leverantörer, avslutar Roger Johansson.

  Båttransporterna med skogsråvara från Hargs hamn kommer att pågå fram till sommaren och i snitt planeras en båt i veckan.

   Fram till sommaren planeras utskeppning med en båt per vecka från Hargs hamn för att snabbt få stormvirket till industrin.
  Fram till sommaren planeras utskeppning med en båt per vecka från Hargs hamn för att snabbt få stormvirket till industrin. FOTO: Sveaskog

  Relaterade artiklar

  Till toppen