Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 juni 2019

  Snabb ökning av avverkningsanmälningarna i Götaland

  Angreppen av granbarkborre sätter spår i avverkningsanmälningarna. I Blekinge fördubblades de under maj, i Kalmar ökade de med 60 procent.

   Under maj ökade avverkningsanmälningarna med 17 procent i Götaland, troligen på grund av angreppen av granbarkborre.
  Under maj ökade avverkningsanmälningarna med 17 procent i Götaland, troligen på grund av angreppen av granbarkborre. FOTO: Michael Ekstrand/Skogsstyrelsen

  Den avverkningsanmälda arealen i Blekinge fördubblades under maj i år jämfört med samma månad i fjol. I Kalmar var ökningen 60 procent och i Värmland ökade avverkningsanmälningarna med 50 procent till den högsta noteringen på tolv år. Det skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande, och konstaterar att den troliga orsaken är de omfattande angreppen av granbarkborre.

  Ökar mot i fjol

  Sett till hela Götaland ökade den avverkningsanmälda arealen med 17 procent jämfört med maj i fjol. Även i Södra Norrland ökade anmälningarna med 6 procent samtidigt som de minskade med 12 procent i Svealand och med 4 procent i Norra Norrland.

  Sammantaget för hela Sverige innebar det en ökning med 2 procent under maj månad. Sett till årets första fem månader har avverkningsanmälningarna ökat med 17 procent jämfört med i fjol.

  Relaterade artiklar

  Till toppen