Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 juni 2017

  Snabb kolonisering av jungfrulig mark

  Från 0 till runt 1 300 nya arter på bara 20 år. Så har den biologiska mångfalden utvecklats på den konstgjorda ön Pepparholmen.

  FOTO: Peter Brinch, Öresundsbron

  Den 1,6 kvadratkilometer stora Pepparholmen skapades i slutet på 1990-talet som ett fundament för Öresundsbron. För 20 år sen var den kal och grusig och sedan dess har naturen har fått sköta sig själv på ön. Och utvecklingen har gått mycket snabbare och resulterat i en större mångfald än någon trodde från början.

  I dag finns 550 växtarter, 700 arter av insekter och spindlar samt 30 häckande fågelarter på ön. Dessutom mus, hare och grönfläckig padda.

  Det stora antalet gäss har med tiden skapat ett tunt lager torv som blivit grogrund för mossor och växter.

  Samtidigt syns redan nu en tydlig succession – arter som trivs bäst på helt öppna områden är på tillbakagång till förmån för arter som trivs i tätare vegetation. Fortfarande finns mås, tofsvipa och tärnor på ön. Men i år har också härmsångare och lövsångare, som vanligen trivs bäst i skog och snår, samt ett kråkbo påträffats.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen