Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 april 2017

  Verktyg för planering får pris

  Tillsammans med sina samarbetspartners får Skogforsk pris för sitt vägplaneringsverktyg Calibrated Route Finder. Verktyget väljer automatiskt ut den bästa vägen för virkesbilarna genom att väga in en rad parametrar.

  Bild 1/3
   När datorn väljer den bästa vägen är det inte säkert att den närmaste är att föredra. Här har datorn valt ut den långa gröna omvägen som mest kostnadseffektiv.
  Bild 2/3 När datorn väljer den bästa vägen är det inte säkert att den närmaste är att föredra. Här har datorn valt ut den långa gröna omvägen som mest kostnadseffektiv. FOTO: Skogforsks informationsfilm
  Bild 3/3

  När datorn gör sina beräkningar är det nämligen inte säkert att den kortaste vägen är att föredra. Om det finns vägval som går snabbare, har lägre backar och färre stopp kan dessa många gånger vara att föredra med hänsyn till miljö- och kostnadseffektivitet.

  Men planeringsverktyget väger även in andra parametrar som förarens trafiksäkerhet och närhet till skolor och andra känsliga områden. För logistikföretagen kan tjänsten bidra till lägre bränslekostnader och därmed lägre klimatpåverkan.

  Nu har lösningen belönats med utmärkelsen Wagner Prize som är ett internationellt pris som i år delades ut i Las Vegas.

  Relaterade artiklar

  Till toppen