Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 maj 2019

  Slutspurt inför teknikfest

  Den 6:e juni drar årets Skogselmia i gång. Arrangören utlovar en kompakt mässa med många utländska utställare och mycket kringaktiviteter.

   Drönare och digitalisering kliver in i skogsbruket med stormsteg och går att bekanta sig med på årets Skogselmia.
  Drönare och digitalisering kliver in i skogsbruket med stormsteg och går att bekanta sig med på årets Skogselmia. FOTO: Marie Henningsson

  Mattias Pontén, ansvarig för Elmias skogsmässor, låter överraskande lugn så här en dryg vecka innan årets Skogselmia slår upp portarna.

  – Det är fullt upp, men känns som vi är i fas med allting, säger han.

  Till årets mässa har Elmia satsat på att få in alla utställare på den lilla slingan för att göra mässan mer kompakt. Samtidigt ligger antalet utställare i nivå med förra gången, 2015, då 314 utställare deltog.

  Över 300 utställare

  – Nu är vi uppe i över 300 utställare från 21 olika länder så det börjar bli trångt. Det är kul att det internationella intresset är så stort. Det visar på att skogsbruk är hett, och det finns förhoppningar om att det ska lösa många problem kopplat till klimat och hållbarhet.

  Temat för årets mässa är Framtidens skogsägande och dit går det bland annat att sortera in brandriskprognoser och digitala beslutstöd som presenteras av SMHI, finska Vikars kranspetsstyrning för traktorvagnar och samlingsmontern Drone Zone.

  – Drone Zone, området med drönare, hade vi med första gången 2017 men nu har det verkligen tagit fart, kommenterar Mattias Pontén.

   ”Det är kul att det internationella intresset är så stort, det visar på att skogsbruk är hett”, säger Mattias Pontén, ansvarig för Elmias skogsmässor.
  ”Det är kul att det internationella intresset är så stort, det visar på att skogsbruk är hett”, säger Mattias Pontén, ansvarig för Elmias skogsmässor. FOTO: Elmia

  Många seminarier

  Utöver alla utställare med produkter och tjänster finns också en hel del andra aktiviteter runt om slingan: Skotar SM, två olika motorsågsshower, uppvisningstävling i hästkörning, provkörning av skogsmaskinssimulator samt Event Tent, som är i princip fullbokat med seminarier från morgon till kväll. Där kommer bland annat MSB berätta vad de gjort sedan fjolårets skogsbränder, Biometria förklarar om prima/sekunda, den nya klassificeringen för massaved, och Skogstyrelsen redogör för hur granbarkborrens framfart kan begränsas.

  Dessutom är även väderprognosen välvillig:

  – Ja, det ser ut att bli lagom varmt, 17-18 grader, och inga större nederbördsmängder i närheten. Vi kör ju i alla väder, men det är ju mycket trevligare om det inte regnar, avslutar Mattias Pontén.

  Relaterade artiklar

  Till toppen