Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 november 2016

  SLUs forskning drabbas av drönarförbud

  De pengar som staten skjuter till för skogsforskningen kan snabbt ätas upp om forskarna måste hitta alternativ till drönare.

  Mattias Nyström forskare inom skogsvård på SLU, säger till Radio P4 Uppland att möjligheterna med drönare är stora för skogsbruket. Att hyra in flygplan som ska samla in data över en liten skogsfastighet kostar oerhört mycket pengar. Då blir arbetet sannolikt inte gjort.

  – Det är inte ens möjligt. Med drönare kan man till en relativt liten kostnad samla in data över en skogsfastighet, säger Mattias Nyström till radio P4.

  Effektivare skogsplanering

  SLU har startat ett projekt om effektivare skogsbruksplanering med hjälp av drönare och det är först nu, när tekniken blivit kostnadseffektiv och enkel, som SLU kan börja bedriva forskning på det här området.

  Även utbildning bedrivs med drönare där forskare får lära sig hantera flygningar och samla in data. Domen om ett drönarförbud är allvarlig.

  – Det är en katastrof för branschen. Inte bara skogsnäringen blir lidande utan drönare används även för naturvård och en mängd andra saker, säger Mattias Nyström.

  Även lantbruk drabbas

  För drygt en vecka sedan kom beskedet om förbud mot kamerautrustade drönare från högsta förvaltningsdomstolen. ATL skrev då att även lantbruket drabbas av ett förbud och att precisionsodlingen är en verksamhet som blir lidande.

  – Med drönare kan vi flyga över fälten och få en bra bild av hur växtligheten mår, lägga in datan i styrfiler och bara gödsla där det behövs. Detta är ett otroligt bra hjälpmedel, sade Rudolf Tornérhjelm, på Vrams Gunnarstorp till tidningen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen