Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 september 2017

  SLU söker spindeltrådstillverkare

  Sugen på att byta jobb? SLU letar efter en person som vill vara spindeln i nätet och hjälpa till att förfina den anordning som används för att producera artificiell spindeltråd.

   Vill du jobba med att tillverka spindeltråd? Nu söker SLU en person som vill utveckla tekniken att tillverka konstgjort spindelsilke.
  Vill du jobba med att tillverka spindeltråd? Nu söker SLU en person som vill utveckla tekniken att tillverka konstgjort spindelsilke. FOTO: Mostphotos

  Det är institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi vid SLU, som letar efter en postdoktor som ska ta hand om spindeltrådsproduktionen.

  SLU tillverkar konstgjorda spindeltrådsproteiner i bakterier som sedan renas med standardkromatisk teknik för att sedan spinnas till fibrer. SLU har också ett samarbete i regenerativ medicin där fibrerna används för cell- och vävnadsodling.

  Kan användas i textilier

  Målsättningen med den konstgjorda spindeltråden är att den ska kunna användas som biomaterial eller i avancerade textilier.

  Spindeltråd är lätt, extremt stark, biologiskt nedbrytbart och tolereras väl i kroppen, egenskaper som gör den mycket attraktiv. För att tillverka spindelsilke i stor skala måste tråden produceras på konstgjord väg.

  Den sökande till jobbet som spindeltrådstillverkare ska ha en doktorsexamen i molekylärbiologi, bioteknik eller liknande.

  LÄS MER: Stötande västnamn ändrasLÄS OCKSÅ: Mjölktjuvar tagna på bar gärningPREMIUM: Arga bönder protesterar mot kolgruva

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen