Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 november

  SLU vill locka fler till skogsutbildningar

  Sveriges lantbruksuniversitet vill vända trenden med ett gradvis minskat antal sökande till skogliga utbildningar. Ett steg i ledet är att lansera ett läromedel anpassat för gymnasieskolan på ämnet.

   Nya läropaket till gymnasieelever ska vända trenden med gradvis minskat antal sökande till skogsutbildningar.
  Nya läropaket till gymnasieelever ska vända trenden med gradvis minskat antal sökande till skogsutbildningar. FOTO: Gunnar Andersson

  Skogssektorn är i behov av kvalitativ kompetensförsörjning. Det är utgångspunkten i det digitala läromedlet som Sveriges lantbruksuniversitet tagit fram, som är baserat på forskning och innehåller ett antal lektionspaket. I paketen ingår filmer, laborationer och övningar, och förhoppningen är att de ska väcka elevernas intresse för en vidare utbildning inom skog.

  ”Vår analys visar att det absolut viktigaste för unga i dag är säkra jobb och många valmöj­ligheter. Därför blir jobb vår ingång till att prata skog. Det är en glädjande insikt, eftersom det finns gott om både jobb och valmöjligheter för skogsutbildade”, säger Anders Alanärä, forskare på SLU och initiativtagare till projektet, i ett pressmeddelande.

  Områden som kommer att beröras är bland annat klimat, hållbar utveckling, kolbindning och den svenska skogsdebatten.

  Under november kommer läromedelspaketen att testas av ett femtiotal lärare, och lanseras under 2021.

  Relaterade artiklar

  Till toppen