Skötselförsök ska rädda virkesvärden
I norra Sverige finns 100 000 hektar unga tallskogar som skadats av bland annat törskatesvamp. Nu ska Skogforsk testa hur tillväxtförlusterna kan minimeras med olika skötselmodeller.
Tillsammans med SCA, Sveaskog, Holmen Skog och Norra Skogsägarna ska Skogforsk testa olika skötselmodeller för att minimera produktionsförluster i ungskogar av tall som angripits av törskatesvamp. Försöken som ska pågå under 10 år omfattar olika modeller för röjning och gallring.
– När törskatesvampen angriper äldre träd är det oftast bara toppen av trädet som dör. Men på yngre skog leder angreppen ofta till att hela träden dör, även om den processen kan ta lång tid, säger Jonas Öhlund, forskare vid Skogforsk i Sävar.
Oklara orsaker
Försöken gäller alltså hur redan angripen skog bäst kan hanteras. Men det pågår också forskning i både Sverige och Finland om orsaken till angreppen, som i Norr- och Västerbotten kan ha spritt sig över en yta på 100 000 hektar.
– Forskning som bland annat utförts i Finland tyder på en stark koppling mellan beståndets bonitet och angreppsfrekvens, att snabbväxande tallar oftare drabbas av angrepp av törskatesvamp, säger Jonas Öhlund.
Törskatesvampen finns i två former. Den ena formen värdväxlar med skogskovall, en växt som finns på mark av högre bonitet och sannolikt bidrar till att angreppen på tall blir mer omfattande där. En annan bidragande orsak till svampens spridning kan vara ett mildare och fuktigare klimat med varma höstar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.