Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 februari

  Mer rättvis skördarmätning av björk

  En ny träffsäker barkfunktion för björk ska få fart på skördarmätningen.

   Skördarmätningen av björk är på väg att bli mer rättvis.
  Skördarmätningen av björk är på väg att bli mer rättvis. FOTO: Ulf Aronsson

  Barkfunktioner används i skördare för att skatta diametern under bark utifrån redan gjorda mätningar på bark.

  För björk har det saknats en barkfunktion, i stället har någon av funktionerna för tall eller gran använts. Men de har systematiskt överskattat vedvolymen i björken med flera procent.

  Avsaknaden av barkfunktion för björk har gjort att avverkningar där betalningen avgörs genom skördarmätning inte använts i bestånd med mycket löv.

  – Det är viktigt att det blir rätt gentemot skogsägaren, säger Björn Hannrup på Skogforsk, som tagit fram den nya algoritmen tillsammans med sina kollegor.

  – Det här öppnar upp möjligheten att använda skördarmätning i större skala i lövrika objekt.

  Inga systematiska avvikelser

  Skogforsk har i samarbete med Biometria utvecklat en barkfunktion för björk. I studien genomförde skördarrevisorer mätningar av barktjocklek på totalt 221 träd från 46 avverkningsobjekt i Götaland och södra halvan av Svealand.

  Först testades en barkfunktion från Litauen, men den fungerade inte så bra i den svenska björkskogen. Skogforsk tog därför fram en logaritmisk barkfunktion för björk, som inte ger några systematiska avvikelser att tala om.

  Tanken är nu att björkfunktionen Skogforsk Björk 2019 ska hitta in i skördarnas styrsystem, så att det blir möjligt med betalningsgrundande skördarmätning, till exempel i de många lövrika förstagallringarna som väntar i Götaland.

  – Det är bra om det kommer ut så fort som möjligt, gärna i år, säger Björn Hannrup.

  Relaterade artiklar

  Till toppen