Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 januari 2019

  Virkesbörsen breddar med e-handel för skogsvård

  – Vi vill spänna över hela värdekedjan och erbjuda ett digitalt ekosystem för skogsägarna. Det säger Adam Aljaraidah, VD för Virkesbörsen, som börjar med digital förmedling av skogstjänster.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Ann Lindén

  Virkesbörsen, en digital handelsplats för virke, breddar nu sin verksamhet till att också omfatta skogstjänster. Det gäller både skogsvård, som plantering, röjning och dikesrensning, men även rotpoststämpling, avverkning och tjänster inom ekonomi, skatt eller juridik.

  – Vi frågade våra registrerade medlemmar vad de ville ha för funktionalitet, och svaret var tydligt: De ville ha direktkontakt med entreprenörer, och vi vill spänna över hela värdekedjan och vara ett digitalt ekosystem för skogsägarna, säger Adam Aljaraidah, VD för Virkesbörsen.

  Direktkontakt

  På Skogsvårdstorget, som den nya tjänsten kallas, kan användarna lägga ut en digital offertförfrågan på de tjänster de behöver. De som tillhandahåller tjänsten kan klicka fram de uppdrag som verkar intressanta och lämna en offert, och skogsägaren väljer den som verkar bäst.

  – För skogsägaren blir det mer transparent, de slipper mellanhänder och kan värna lokala entreprenörer. Entreprenörerna får ökad lönsamhet, större valfrihet och slipper långa avtal.

  Inledningsvis är tjänsten gratis för både skogsägaren och entreprenören. Men på sikt kommer entreprenören att få betala en avgift för varje förfrågan han eller hon klickat upp kontaktuppgifterna för, oavsett om entreprenören får affären eller inte.

   – För skogsägaren blir det mer transparent, de slipper mellanhänder och kan värna lokala entreprenörer, Adam Aljaraidah om Virkesbörsens nya tjänst Skogsvårdstorget.
  – För skogsägaren blir det mer transparent, de slipper mellanhänder och kan värna lokala entreprenörer, Adam Aljaraidah om Virkesbörsens nya tjänst Skogsvårdstorget. FOTO: Ulf Aronsson

  Många affärer

  Enligt Adam Aljaraidah blir det dock inte tal om några högre avgifter:

  – Vi ska leva på att vi gör många affärer, inte på en hög kostnad för varje affär.

  Skogsvårdstorget öppnade i dag med 76 entreprenörer som registrerade användare. Redan vid lunch fanns tre offertförfrågningar inlagda: En röjning hos en större skogsägare, en markberedning åt ett skogsbolag och en lite mindre plantering.

  Enligt Virkesbörsen ska entreprenörerna vara kvalitetssäkrade, vilket innebär att de är certifierade och har ekonomin i ordning. Dessutom kan skogsägarna sätta betyg på entreprenören efter utfört jobb, precis som på sajter för bokning av semesterboende, för att anlita hantverkare etcetera.

  Relaterade artiklar

  Till toppen