Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 juni 2019

  Skogsutställarna flyttar norrut

  I år är det Nolia som bjuder på de stora skogsmaskinerna. Men också ett tydligt fokus på ökad jämställdhet.

   Välfyllt från start och sammanlagt hoppas arrangörerna av Skogsnolia på runt 13 000 besökare under mässans tre dagar.
  Välfyllt från start och sammanlagt hoppas arrangörerna av Skogsnolia på runt 13 000 besökare under mässans tre dagar. FOTO: Ulf Aronsson

  Knappt har utställarna hunnit packa ihop sina montrar efter förra veckans Elmia-mässa förrän det för många av dem är dags att slå upp dem igen på Nolia i Vännäs, utanför Umeå. Även om det totala antalet utställare är något lägre på Nolia så tillkommer en grupp nya på jämfört med Elmia, nämligen tillverkarna av de större skogsmaskinerna. John Deere, Komatsu, Ponsse, Rottne, Eco Log, Gremo med flera visar upp det senaste för det storskaliga skogsbruket.

  Jämställt

  Men mitt i detta traditionellt ganska manliga sammanhang gör mässan en satsning på jämställdhet, och det var också något som mässans två invigningstalare tog fasta på.

  Carina Håkansson, VD för branschorganisationen Skogsindustrierna, betonade skogsnäringens och skogsindustrins betydelse för hela landet och att det också måste finnas en politik som stöttar en levande landsbygd. Men också betydelsen av kompetensförsörjning:

  – Om vi ska kunna locka kompetens är det viktigt att fortsätta jobba för en fortsatt jämställdhet. Jag har själv varit med om 40 år av jämställdhetsutveckling inom skogssektorn men känner ändå att det är nu det händer, sa hon.

   – Skogen är en framtidsbransch, men inte om människor känner sig exkluderade, sa Kristina Yngwe, till höger. Till vänster Carina Håkansson.
  – Skogen är en framtidsbransch, men inte om människor känner sig exkluderade, sa Kristina Yngwe, till höger. Till vänster Carina Håkansson. FOTO: Ulf Aronsson

  Framtidsbransch

  Kristina Yngwe (C), ordförande för riksdagens miljö- och jordbruksutskott, påpekade att med 125 000 kvinnliga skogsägare är det den största enskilda företagargruppen bland kvinnor och att jämställda företag är mer kreativa, lönsamma och har en bättre koppling till kunder och konsumenter. Hon knöt också an till skogens metoo-upprop, Slutavverkat.

  – Skogen är en framtidsbransch, men inte om människor känner sig exkluderade. Vi har inte råd att tappa kompetens på grund av strukturer och trångsynthet, och det är inget som riksdagen kan lagstifta bort, sa hon.

  Ny skogspolitik

  Kristina Yngwe nämnde också januariavtalet som hon hoppas ska ge en grund för en ny, brett förankrad skogspolitik, bland annat genom stärkt äganderätt och rättssäkerhet.

   Den som vill se stora skogsmaskiner, från till exempel Rottne, på mässa får i år åka till Skogsnolia utanför Umeå.
  Den som vill se stora skogsmaskiner, från till exempel Rottne, på mässa får i år åka till Skogsnolia utanför Umeå. FOTO: Ulf Aronsson

  – Aktivt ägande och brukande är en framgångsfaktor för svensk skogsnäring. Då är det deprimerande när man möter många skogsägare som känner olust därför att de straffas för de naturvärden de varit med och skapa. Det är ett underbetyg för svensk skogspolitik och dåligt för naturvården.

  Relaterade artiklar

  Till toppen